Vilku Canis lupus populācijas atjaunošanās iespējas Latvijā pēc medībām periodā no 2004. līdz 2010. gadam - Mihailova, Līga (Latvijas Universitāte, 2011)
2008. gadā tika aktualizēts vilka Canis lupus sugas aizsardzības plāns, saskaņā ar kuru tiek nodrošināta limitēta vilku medīšana un stabila populācijas lieluma uzturēšana. Lai pārliecinātos par populācijas stāvokli, regulāri nepieciešams veikt populācijas demogrāfiskā stāvokļa izpēti. Darbā tiek pētītas Latvijas vilku populācijas atjaunošanās spējas no 2004. līdz 2010. gadam atkarībā no medību slodzes visā Latvijas teritorijā, kā arī dažādos Latvijas reģionos (Kurzemes reģionā, Vidzemes un Latgales reģionā). Tika izveidotas attiecīgi šim periodam un teritorijām nomedīto vilku paraugkopas, kurām ir analizēta dzimuma un vecuma struktūra, kā arī auglības rādītāji (placentāro plankumu, dzeltenuma ķermeņu skaits uz vilku mātīti) un medību slodze. Paraugkopas savā starpā būtiski neatšķiras un liecina par līdzīgu populācijas struktūru visā valstī, tomēr dzimuma – vecuma struktūra un vidējais metiena lielums liecina par augstu medību slodzi, kaut gan populācija ir stabila un pašatjaunoties spējīga pie šādas slodzes. Placentāro plankumu skaits būtiski neatšķiras no dzeltenuma ķermeņu skaita, līdz ar to šos abus rādītājus ir iespējams izmantot metiena lieluma novērtēšanā. Atslēgas vārdi: vilks, Canis lupus, demogrāfija, pacentārie plankumi, dzimumu proporcija, vecumstruktūra, medības According to the wolf Canis lupus conversation plan which was updated in 2008 there is provided limited wolf hunting and maintaining of a stabile population size. To verify population condition analyse of the population demographic patterns is needed. In this work is studied recruitment ability of wolf population in Latvia and two regions of Latvia (Courland, Livland and Latgale) seperately over the period 2004. – 2010. There was made a sampled populations of the hunted wolves for each region where sex and age structure, fecundity patterns (count of placental scars, corpora lutea per female) and hunting pressure were analised. Sampled populatons did not show significant difference from each other and population tends to be steady all over the country. However, sex and age structure and mean litter size indicates heavy hunting pressure even though population is stabile and recruitment ability is passable. Count of placental scars and corpora lutea did not differ signicantly and both of these measures can be used for litter size estimation. Key words: wolf, Canis lupus, demography, placental scars, sex ratio, age structure, hunting