Arktikas padomes loma Arktikas reģiona valstu attiecību stiprināšanā - Oļševskis, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir: „Arktikas Padomes loma Arktikas reģiona valstu attiecību stiprināšanā” Pētījumā tika izvirzīta izpētes hipotēze: „Arktikas Padome nespēj efektīvi pildīt savas funkcijas, jo tā ir „maigā” likuma organizācija.” Par pētījuma mērķi tika izvirzīts noskaidrot cik efektīvi Arktikas Padome spēj pildīt savas funkcijas – efektīvi vai neefektīvi. Darbs sastāv no četrām nodaļām no kurām ceturtā ir sadalīta piecās apakšnodaļās. Teorētiskajā daļā tiek apskatīta starptautisko organizāciju klasifikācija un raksturojums, kā arī tiek definēti kritēriji un indikatori Arktikas Padomes funkciju efektivitātes izvērtēšanai. Savukārt empīriskajā daļā tiek raksturota Arktikas Padome un izvērtēta tās funkciju efektivitāte. Izvirzītā hipotēze tika apgāzta un pētījuma mērķis sasniegts, secinot, ka Arktikas Padome savas funkcijas pilda efektīvi. The title of the thesis is: „The role of Arctic Council in the process of strengthening relation between countries in Arctic region”. The hypothesis of the rsearch work was: „The Arctic Council does not perform its functions effectively because it is a “soft law” organization. The aim of the research was to find out how effectively does the Arctic Council performs its functions – effectively or ineffectively. Paper is composed form four chapters the fourth chapter is composed of five subchapters. In theoretical part the author looks at classification and characterization of international organizations, as well as defines criteria and indicators for the assessment of Arctic Council’s functions. In the empirical part of the paper author characterizes Arctic Council and assess the functions of the Council. The posed hypothesis have been overthrown and the aim of the paper have been reached, concluding that Arctic Council performs its functions effectively.