Norvēģijas nacionālās drošības intereses Arktikā - Mičule, Vizma (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba mērķis ir noskaidrot, kuras nacionālās drošības intereses dominē Norvēģijas aktivitātēs strptautisko organizāciju AP un BEAP ietvaros. Tiek izvirzīta hipotēze: Norvēģijas darbība AP un BEAP ir vērsta uz ekonomisko, nevis sabiedrības vai vides drošības nacionālo interešu īstenošanu. Teorētiskajā daļā izskaidrots nacionālās drošības jēdziens un sniegts ieskats nacionālās drošības interešu analīzes paņēmienos. Tiek izklāstīti drošības aspekti ekonomikas, vides un sabiedrības interesēs. Trešajā nodaļā aprakstīta valstu ieinteresētība darboties starptautiskajās organizācijās. Empīriskajā daļā tiek identificētas Norvēģijas nacionālās drošības intereses Arktikā, kā arī aplūkota konstatēto interešu pārstāvība AP un BEAP ietvaros. Darba noslēgumā autore secina, ka sākotnēji izvirzītā hipotēze ir apstiprināta. The goal is to find out which kind of interests are the dominant ones in Norway`s acitvities in the AC and the BEAC. A hypothesis is set up: Norway`s activities in the AC and the BEAC indicate that the economic interests are dominant national security interests in the Arctic, not the environmental or the societal ones. In the theoretical part the national security and the approach to the analysis of national security interests is defined. The most essential acpects of these interests are described, also the international organizations as instruments for reaching national goals. According to the theoretical part, Norway`s national security interests in the Arctic are defined. Afterwards the representation of them is analysed. The author concludes that Norway`s economic security interests are the dominating ones.