Ezeru ūdens līmeņa mainība un to saistība ar atmosfēras cirkulācijas indeksiem - Vaivods, Ivars (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbā „Ezeru ūdens līmeņa mainība un to saistība ar atmosfēras cirkulācijas indeksiem” par galveno mērķi izvirzīta Burtnieku ezera, Ķīšezera, Liepājas ezera, Rāznas ezera un Usmas ezera ūdens līmeņu svārstību un to saistību ar Ziemeļatlantijas svārstībām izvērtēšana. Darba pirmajā nodaļā apskatīti Latvijas ezeru izcelšanās veidi, otrajā nodaļā izvērtēti galvenie ezeru morfometriju un hidroloģiju raksturojošie parametri, trešajā nodaļā atrodams Ziemeļatlantijas svārstību un to ietekmes uz klimatu apraksts. Ceturtajā nodaļā aprakstīti materiāli un metodes, kas tika izmantotas bakalaura darba tapšanas laikā. Piektajā nodaļā atspoguļoti rezultāti un to analīze. Konstatēts, ka ūdens līmeņa svārstību sezonālo raksturu nosaka ģeogrāfiskais novietojums un katra ezera morfometrija un hidroloģija. Ilggadīgā periodā Rāznas ezerā vērojama būtiskākā ūdens līmeņa paaugstināšanās, bet Burtnieku ezerā – vislielākā svārstību amplitūda. Ezeru ūdens līmeņu svārstību saistība ar atmosfēras cirkulācijas svārstībām visizteiktākā ir ziemas sezonās. Atslēgas vārdi: ezeru morfometrija, ūdens līmenis, Ziemeļatlantijas svārstības. The main purpose of authors Bachelor study “Long-term changes of lakes water levels and linkage with atmospheric circulation indices” is to analyse lake water level changes of the Lake Burtnieks, Ķīšezers, Liepājas, Rāznas and Usmas and its relationship with North Atlantic oscillation. In the first section of the study is review about types of lake genesis and morphometrical features of particular groups; in second section contains evaluation of lakes main morphometric and hydrological parameters, the third chapter contains description of the North Atlantic oscillation and its influence to the climate variability on annual and seasonal water level fluctuation. Methods and materials used for the study are described in the fourth section. Section five is devoted to analyses of obtained results and their interpretation. It is established that the associations between lakes level changes and atmospheric ...