Tue Morsa vārda bagātināšana - Zvidriņa, Aija (Latvijas Universitāte, 2007)
Darba mērķis ir izpētīt Tue Morsa vārda bagātināšanu ar Mīlija mašīnām. Kā bagātināšanu saprotot tā pārveidošanu par tādu vārdu, kas saturētu ne tikai visas vārdu kombinācijas no simboliem 0 un 1 garumā divi, bet arī garumos trīs un četri. Darba procesā tiek definēta un izpētīta terminoloģija, kas nepieciešama darba izpildei. Tiek aplūkotas vairākšķiru algebras, dažāda tipa alfabēti un vārdi, kā arī Mīlija mašīnas. Tiek atrasts divu stāvokļu automāts, kas bagātina Tue Morsa vārdu tā, ka jauniegūtais vārds satur visus vārdus no kopas {0,1} garumā trīs. Tiek pierādīts, ka pārveidotais vārds ir neperiodisks un ka ne ar vienu divu stāvokļu automātu nav iespējams veikt tādu sākotnējā vārda pārveidojumu, lai tas saturētu visus vārdus garumā četri no kopas{0,1}. Informācijas iegūšanai galvenokārt izmantota speciālā literatūra. Izmantoti 13 literatūras avoti. Maģistra darba 56 lappuses sakārtotas 8 nodaļās un 15 apakšnodaļās, kurās iekļauti 58 attēli un tabulas. The purpose of this written work is to investigate Tue Morse word enrichment with Mealey machines. In the scope of this work as enrichment we understand modification of the word so that it would contain not only all combinations of words from symbols 0 and 1 in the length of two, but also three and four lengthwise. Main terminology is defined. We familiarize with different types of words, alphabets and Mealey machines. A two state automata, which enriches Tue Morse word so that the new word contains all words from set {0, 1} in the length of three is found. It has been proven that the new word is non – periodic word and that it is not possible to modify Tue Morsa word with two state automata so that it contains all four lengthwise words from set {0, 1}. The information is gathered mainly from literature specific to the field. There are 13 literature sources used. 56 pages of this work are arranged in 8 chapters and 15 subdivisions, including 58 images and tables.