Fiskālās politikas novērtējums un pilnveidošanas iespējas Latvijā. - Krastiņa, Vija (Latvijas Universitāte, 2012)
Fiskālā politika ir valsts izdevumu un valsts ieņēmumu politika, ar kuras palīdzību var ietekmēt makroekonomiskos procesus un situāciju valstī. Galvenais fiskālās politikas uzdevums ir ekonomikas stabilizācija valstī. Latvijā līdz finanšu krīzei tika īstenota procikliska fiskālā politika, kas arī bija viens no galvenajiem budžeta nesabalansētības cēloņiem. Krīzes laikā valdība pieņēma lēmumu izveidot Fiskālās disciplīnas likumu, kurā būs noteikts, ka Latvijā tiks īstenota pretcikliska fiskālā politika, kas nozīmē, ka ekonomikas cikla augšupejas fāzē tiks īstenota ierobežojoša fiskālā politika, bet ekonomikas cikla lejupslīdes fāzē – ekonomikas attīstību stimulējoša fiskālā politika. Maģistra darba mērķis ir, balstoties uz teorētisko un speciālo literatūru ekonomikā, normatīvo dokumentu un statistisko datu analīzi, veikt Latvijā īstenotās fiskālās politikas novērtējumu, izpēti un analīzi, kā arī veikt Igaunijas un Islandes pieredzes izpēti pārvarot finanšu krīzi, lai varētu izstrādāt priekšlikumus ekonomiskās situācijas uzlabošanai Latvijā un fiskālās politikas efektīvākai izmantošanai. Darbā autore secina, ka fiskālā politika Latvijā pēc krīzes laikā gūtās rūgtās pieredzes sasniegusi zināmu attīstības pakāpi, taču tai vēl ir attīstības perspektīvas. Atslēgvārdi: Fiskālā politika, Fiskālās disciplīnas likums, valsts budžets, finanšu krīze, IKP. Fiscal policy is government expenditure and revenue policy. With fiscal policy government can influence macro-economic processes and overall situation in the country. The main objective of fiscal policy is to perform economic stabilization in the country. Pro-cyclical fiscal policy was realized in Latvia before the financial crisis struck the country. This was one of the main causes of budgetary imbalances. During the crisis, the government decided to establish fiscal discipline law, which will determine that counter-cyclical fiscal policy will be implemented in Latvian hereafter. Counter-cyclical fiscal policy means that a restrictive fiscal policy is implemented during an economics cycle downturn phase and an economic development stimulating fiscal policy is implemented during an economics cycle uplift phase. Objective of this master's thesis is to perform Latvian fiscal policy evaluation, research and analysis, as well as to perform a research of Estonian and Icelandic governments’ experience of overcoming the financial crisis in Estonia and in Iceland, in order to develop proposals for improving the economic situation and for more efficient use of fiscal policy in Latvian. Research is based on theoretical and professional economics literature, normative documents and statistical data analysis. The author concludes that fiscal policy in Latvia has reached a certain level of development after the crisis, but it has still a development perspective. Keywords: Fiscal policy, fiscal discipline law, state budget, the financial crisis, GDP.