Maantieliikenteen mitta- ja massauudistuksen hyödyntämismahdollisuudet metsäteollisuustuotteiden kuljetuksissa - Tarvonen, Riikka (2014)
Työn tavoitteena oli tuottaa selvitys kohdeyrityksen kotimaan kuljetusten nykytilasta sekä toimenpidesuositus perusteluineen, onko tarpeellista kannustaa nykyisiä kuljetusalihankkijoita hankkimaan uutta kuljetuskalustoa. Lisäksi tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ne tilanteet, joissa korkeampien kuormien hyödyntäminen olisi kaikkein kannattavinta kohdeyrityksen kannalta. Tutkimuksen teoriaosiossa käytiin läpi kuljetustoimintojen merkitystä yrityksissä, kerrottiin taustatietoa 1.10.2013 voimaantulleesta mitta- ja massauudistuksesta sekä kuljetuspalveluiden hinnoitteluun liittyviä seikkoja. Työn empiriaosiossa käsiteltiin tutkimukseen valittujen case – tehtaiden kotimaankuljetusten nykytilaa ja tehtaisiin liittyviä kuljetuskustannuslaskelmia tuloksineen, sekä nykytilan mukaisia että aiempaa suurempia sallittuja kuormia hyödynnettäessä. Lisäksi empiriaosiossa esitettiin laskelmiin perustuen toimenpidesuosituksia työn toimeksiantajalle. Työn keskeisin tulos oli, että mitta- ja massauudistusta kannattaa hyödyntää tilanteissa, joissa kuljetettavat määrät ovat mahdollisimmat suuria, välimatkat pitkiä ja joissa kuorma puretaan esim. satamassa. Käytännössä tämä toteutuu Pohjois-Suomesta Etelä-Suomeen suuntautuvissa kuljetuksissa ja se on myös kuljetusyritysten näkökulmasta kannattavin vaihtoehto. The objective of this thesis was to create output concerning the current status of domestic road deliveries of the target company. In addition to this the aim was to recommend whether it would be needed to encourage current the trucking suppliers to purchase new transport equipment and also to clarify under which condition the utilizing of the new regulation would be most profitable. The theory part contains some general information about importance of the transport operations in the companies and about the regulation of road transport / weights and measurements which have been valid from 1st October 2013 onwards. The theory part also includes some general information concerning transportation costs and cost calculation. The empirical part includes a summary of the current state of the case mills’ domestic road deliveries, some transportation cost calculations for the case mills and recommendations how the target company should utilize the reform. The main result of the study was that new regulation would be worth to utilize in the situation where the transported volumes are as big as possible, the delivered distances are long and the unloading takes place e.g. at the port area. In practice these criterias are valid when delivering goods from North Finland to south and that is also the most favorable option from the trucking company’s point of view.