Hitsauksen mekanisoinnin ja automatisoinnin oppimisympäristön kehittäminen - Laukkanen, Jukka (2012)
Hitsaavan teollisuuden kilpailukyvyn tehostamiseksi yksi keino on hitsauksen mekanisoinnin ja automatisoinnin osuuden lisääminen hitsaustuotannossa. Työn on tehty Etelä-Karjalan aikuisopiston toimeksiannosta hitsauksen mekanisoinnin ja automatisoinnin oppimisympäristön kehittämiseksi paikallisten hitsaavien yritysten koulutustarpeiden mukaisesti. Työ toteutettiin sekä kirjallisuustutkimuksena että haastattelututkimuksena Etelä-Karjalan alueen hitsaavan teollisuuden yrityksissä. Kirjallisuusosiossa on läpikäyty hitsauksen mekanisointia, kappaleenkäsittelyä, orbitaalihitsausta sekä robottihitsausta. Kirjallisen käsittelyn pohjana oli kansainvälisen mekanisoidun-, orbitaali- ja robottihitsauksen henkilöstön operaattorikoulutusohjelma. Operaattorikoulutusohjelmassa koulutuslinjat jaetaan mekanisoituun hitsaukseen, orbitaalihitsaukseen ja robottihitsaukseen. Käytännön osiossa on analysoitu kohdeyrityksille tehdyt haastattelut, määritelty kohdeyritysten hitsauksen automaatiotasot sekä hitsaustyössä käytössä oleva laitekanta. Tutkimuksen tuloksia tullaan käyttämään hyödyksi kehitettäessä Etelä-Karjalan aikuisopiston (AKTIVA) oppimisympäristöä etelä-karjalaisten hitsaavien yritysten tarpeiden mukaisesti. Increase the part of mechanized welding and automatized welding in welding production is solutions to improve welding manufacturing competitiveness. This work has been done by the commission of South Karelian vocational institute for adults. The aim of this Master of Science Thesis was developing of mechanized welding and automatized welding educational environment according to needs of local welding companies. Used methods were literature survey and interview survey. Interview surveys were performs in twelve welding industry companies locating in South karelian. In the literature part of this Thesis mechanized welding, workpiece manipulation, orbital welding and robot welding are handled by the base of the international mechanized, orbital and robot welding personnel guideline. Guideline divides welding operators ...