Energiatehokkuuden parantaminen teollisuushalleissa - Etelä-Karjalan pienten ja keskisuurten konepaja- ja kunnossapitoyritysten energiaohjelma - Tolvanen, Minna; Kortelainen, Juha T. (Lappeenrannan teknillinen yliopisto, 2010)
Työn tarkoituksena on lisätä Etelä-Karjalan pienten ja keskisuurten konepaja- ja kunnossapitoyritysten tietoisuutta energiatehokkuudesta sekä muista niitä koskettavista energia-asioista. Tietoisuuden lisäämiseksi tutkittiin yritysten energiankulutusta ja kulutustapoja. Tutkimusten pohjalta on kehitetty työkalu, energiaohjelma, jonka avulla tutkimuksen kohteena olleet yritykset voivat itse tarkastella omaa energiankulutustaan ja –tehokkuuttaan. Energiaohjelmaa lähdettiin kehittelemään tutkimuksessa mukana olevan yritysryhmään kuuluvien yritysten haastattelujen pohjalta. Lisäksi muutamiin kohteisiin käytiin tutustumassa energiatehokkuuden mahdollisiin parannuskohtiin paikan päällä. Ohjelma muodostettiin näissä tapahtumissa havainnoitujen tarpeiden pohjalta. Haastattelujen lisäksi tutkimuksessa on käytetty lähteenä myös kirjallisuutta, tärkeimpinä Suomen rakentamismääräyskokoelmat. Ohjelman testausta varten toteutettiin pilottiprojekti, josta saatiin laskennallisesti lupaavia tuloksia. Lämmöntalteenoton lisääminen teollisuushallin poistoilmaan osoittautui hyväksi tavaksi lisätä pilottiprojektissa mukana olleen yrityksen energiatehokkuutta ja hankkeen takaisinmaksuaika jäi alhaiseksi. Jatkoa ajatellen olisi hyvä, jos ohjelmaa voitaisiin kehittää edelleen samankaltaisten kohteiden avulla enemmän yrityksiä palvelevaksi kokonaisuudeksi. Meaning of this publication is to increase knowledge of energy efficiency and other energy related issues in small and medium-sized engineering industry and maintenance enterprises in South Karelia. To increase knowledge energy consumption and consuming behaviors of the enterprises were studied. A tool has been developed based on these studies. Energyprogramme gives enterprises involved the opportunity to examine their own energy consumption and efficiency by themselves. Energy programme development was based on interviews and excursions. Excursions were made only in some enterprises and there the possible energy efficiency points of the industrial halls were studied. Programme was formed based on needs that were observed in these events. Besides interviews and excursions literature was also used as an information source. Most important literature source was The National Building Code of Finland. Pilot project was made to test the programme. Project gave calculatorily promising result. Adding heat recovery to the industrial hall that was examined in the project turned out to be a good way to increase energy efficiency of the whole enterprise that owned it. Also the payback time of the heat recovery system stayed low. It would be good to have more similar objects to work with which could help to develop the energy programme into more helpful completeness in the enterprises point of view.