Etelä-Karjalan kuntien aineeton pääoma ja sen kehittämisen haasteet - Rings, Mervi (2008)
Tämän kvalitatiivisin menetelmin suoritetun tutkimuksen tavoite on selvittää, mikä on aineettoman pääoman tila Etelä-Karjalan kunnissa ja mitkä ovat niiden aineettoman pääoman kehittämisen haasteet. Kunnat valittiin tutkimukseen kunta- ja palvelurakenneuudistuslaissa määrätyn kaupunkiseutusuunnitelman velvoitteen rajaamana. Tutkimuksen aineisto perustuu kuntien aineettoman pääoman raportteihin sekä kuntien johdolle tehtyihin puolistrukturoituihin haastatteluihin. Aineettoman pääoman raporttien analysointi on suoritettu kirjallisuusanalyysina henkilöstötilinpäätösmallia viitekehyksenä käyttäen, teoreettinen viitekehys on muodostettu kirjallisuusanalyysina aineettoman pääoman ja tietojohtamisen tutkimuskirjallisuudesta. Etelä-Karjalan kunnissa aineetonta pääomaa on osaaminen, koulu-tus, kuntien erilaiset prosessit ja järjestelmät sekä yhteistyö erilaisten sidosryhmien kanssa ja kuntien maine. Kehittämishaasteita aineettomalle pääomalle asettaa kuntien henkilöstön eläköityminen, kuntien yhteistyön lisääntyminen ja erilaisten prosessien ja järjestelmien kehittäminen. The aim of this qualitative research is to determine the state of intellectual capital and the challenges in developing it in Southern Karelian municipalities. The selected municipalities were chosen according to the obligation of the city area plan, which is stipulated in the law on the project to restruc-ture municipalities and services. The research material consists of municipalities' intellectual capital reports and semi-structured interviews with municipal administration. The analysis of the intellectual capital reports has been conducted as literature analysis using human resource reports as a framework. The theoretical framework has been formed as literature analysis from the study literature on intellectual capital and knowledge management. Intellectual capital in Southern Karelian municipalities is composed of municipalities' different processes, systems, reputation and competence, and also cooperation with different interest groups. ...