Etelä-Karjalan aluebarometri - Lavonen, Panu (2002)
Tutkimuksen päätavoitteena oli rakentaa Etelä-Karjalan maakunnan alueellinen suhdannebarometri. Aluebarometrilla kuvataan ja analysoidaan alueen toimialojen tuotannon ja työllisyyden kehitystä sekä nykytilannetta tuoreilla, havainnollisilla ja luotettavilla indikaattoreilla. Tutkimusmenetelmänä on konstruktiivinen tutkimus. Aluebarometri toteutettiin kyselytutkimuksena 454:ltä yritykseltä Etelä-Karjalan alueella keväällä 2002. Tulokset on raportoitu toimialoittain sisältäen kyselytutkimuksen 11 indikaattoria sekä kaksi tilastollista muuttujaa. Teoriaosassa tarkasteltiin aluetalouden rakentumista, aluekehitystä, yritysten sijaintiteorioita ja systeemidynamiikkaa. Barometrin konstruoinnin lisäksi empiirisessä osassa analysoitiin maakunnan yritystoiminnan ja toimialarakenteen tyypillisiä piirteitä sekä selvitettiin barometrin käyttäjäkunnan tietotarpeita. Tutkimustulosten mukaan Etelä-Karjalan yritykset odottavat aluebarometrin indikaattoreiden kehittyvän seuraavan kuuden kuukauden ajanjaksolla lievästi myönteiseen suuntaan. Myönteisintä kehitystä odotetaan myynnin ja Venäjän yleisen suhdannetilanteen suhteen. Toimialoista positiivisimmat odotukset ovat informaatioteknologian, liike-elämän palveluiden, muiden palveluiden sekä kaupan aloilla, heikoimmat puolestaan rakentamisen alalla. The main objective of this study was to construct the regional barometer of the province of South Karelia. The aim of the barometer is to measure and forecast economic fluctuations and provide economic information. The barometer describes and analyses the development of production and employment in South Karelia’s main fields of business. The study was conducted using constructive approach. The study was carried out as a survey from 454 enterprises in the area in the spring 2002. The barometer presents 11 economic indicators comprised from the survey results and two statistical variables measuring regional development. The theory part of the study consists of examination of regional economics, location theories of the enterprises, concepts of regional development and system dynamics. In addition to the construction of the barometer, the empirical part contains the analysis of the typical characters of the area’s business fields, as well as the definition of the information needs of the user groups of the barometer. According to the survey results, the companies in South Karelia expect slightly positive development for the upcoming six-month period. From the indicators of the regional barometer, sales and general economic situation in Russia were seen to develop most positively. Information technology, services and trade were the business fields expecting the most positive development. Construction had the most negative expectations.