Luoteis-Venäjän metsävaratja niiden hyödyntämismahdollisuudet - Piispa, Hannu; Karandassov, Boris; Pöyhönen, Ilkka; Jumpponen, Jari; Tiusanen, Tauno (2006)
Suomen metsäteollisuuden käyttämästä puusta neljännes on tuontipuuta, josta Venäjän tuonnin osuus on hyvin merkittävä. Suomen metsäteollisuus on riippuvainen etenkin Luoteis-Venäjän metsien puusta. Venäjä pyrkii nostamaan metsäteollisuuden jalostusastetta ja hyödyntämään voimallisemmin omia metsävaroja, mikä merkitsee suuria haasteita suomalaiselle metsäteollisuudelle ja sen raaka-ainehuollolle. Tässä raportissa tarkastellaan Luoteis-Venäjän metsävaroja, metsänkäyttöä ja sen ongelmia sekä metsien hallinnointia. Lisäksi käsitellään Luoteis-Venäjän metsäsektoria ja siihen tehtyjä suoria ulkomaisia investointeja. Lopuksi kuvataan Luoteis-Venäjän kuljetusinfrastruktuuria sekä arvioidaan Luoteis-Venäjän metsävarojen käytön potentiaalia. One fourth of raw wood used by Finnish forest industry is imported. Russia's share of Finnish raw wood imports is significant. Finnish forestindustry is dependent on wood coming mostly from North-West Russia. Russia's objective is to extend the degree of processing in domestic forest industry, and to use own forests more intensively. This development is a big challenge forthe Finnish forest industry and it's raw material supply. This report examines forest reserves, the use of forest and forest administration in North-West Russia. Also, it explores forest sector and the foreign direct investments into forest industry of the region. Finally, report examines the transportation networks in North-West Russia, and evaluates the potential of useof North-West Russia's forest resources.