Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset asuntosijoittajan riskinhallintaan sekä tuotto-odotukseen Etelä-Karjalassa - Nylund, Sara (2023)
Venäjä aloitti helmikuussa 2022 laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan vuosien erimielisyyksien jälkeen. Tämä oli maailmanlaajuisesta pandemiasta toipuvalle Euroopalle ja etenkin Suomelle taloutta voimakkaasti heilauttava tapahtuma. Sodalla oli mittavia vaikutuksia talouteen ja markkinoihin. Useat tutkimukset ovat ottaneet kantaa, miten hyökkäyssota vaikutti erilaisiin pörsseihin ja yritysten toimintaan. Asuntosijoittajan tilanne jää kuitenkin tutkimuksen ulkopuolelle, joten on perusteltua keskittää tutkimus siihen. Tämä tutkimus osoittaa sodan vaikutukset asuntomarkkinoihin ja asuntosijoittajiin. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää Venäjän hyökkäyssodan seurauksien vaikutuksia asuntosijoittajalle Etelä-Karjalassa. Etelä-Karjala on yksi itäisimmistä maakunnista Suomessa, jota rajaa Venäjän länsiraja, joten tutkimus on perusteltua toteuttaa juuri siinä maakunnassa. Tutkimuksessa keskitytään etenkin asuntosijoittajan tuotto-odotukseen sekä riskikäsitykseen. Tutkimuksen aineisto on kerätty haastattelujen avulla ja sitä analysoidaan kvalitatiivisen sisällönanalyysin menetelmän mukaan. Tutkimus osoittaa, että Venäjän hyökkäyssodalla on ollut sekä negatiivisia että positiivisia vaikutuksia asuntosijoittajiin itärajalla. Asuntosijoittajat ennustavat sotatilan tuovan asuntojen hinnat alas, jolloin uusien kohteiden hankkiminen on edullisempaa ja tuotot kasvavia. Toisaalta Venäjän tilanne nähdään riskinä maakunnalle, ja sitä kautta omille sijoituksille. Tutkimuksen perusteella asuntosijoittajat kiinnittävät riskeihin enemmän huomiota kuin ennen. In February 2022, Russia initiated a large-scale invasion of Ukraine following years of disagreements. This event was a significant disruption for Europe, particularly for Finland, as it was still recovering from the global pandemic. The war had substantial impacts on the economy and markets. Numerous studies have examined how the war affected various stock exchanges and business operations. Additionally, research has shown the effects on the real estate market. However, ...