Syrjäisten alueiden hybridijärjestelmät - Rautio, Riikka (2022)
Ilmastonmuutoksen, kasvavan energiantarpeen sekä öljyn hinnan nousun myötä on alettu kiinnittämään yhä enemmän huomiota myös syrjäisten alueiden sekä saarien energiamurrokseen. Tällaiset alueet sijaitsevat yleensä kaukana sähköverkoista. Siksi syrjäisten alueiden energiantuotanto perustuu usein kalliiseen tuontidieseliin, joka joudutaan kuljettamaan alueelle esimerkiksi ilma- tai meriteitse nostaen polttoaineen hintaa entisestään. Hybridijärjestelmät voivat olla ratkaisu syrjäisten alueiden energiaomavaraisuuden saavuttamiseen sekä dieselriippuvuuden katkaisemiseen. Tämän kandidaatintyön tavoitteena on selvittää miten syrjäisillä alueilla ja saarilla tuotetaan energiaa sekä tutkia hybridijärjestelmien käyttömahdollisuuksia. Työ on kirjallisuuskatsaus aiheeseen, ja se pohjautuu olemassa oleviin tieteellisiin tutkimuksiin sekä artikkeleihin hybridivoiman hyödyntämisestä syrjäisillä alueilla. Työssä tarkastellaan kylmien ja kuumien syrjäisten alueiden sekä saarien energiantuotannon nykytilaa, hybridijärjestelmiä sekä tulevaisuutta. Näiden perusteella käsitellään hybridijärjestelmien keskeisimmät komponentit sekä alueiden ominaisuudet tuuli- ja aurinkovoiman kannalta. Lisäksi esitellään kehittyviä teknologioita, joilla voitaisiin parantaa hybridijärjestelmien kannattavuutta entisestään. With growing energy demand, climate change and rising oil prices, more attention has been paid to the energy production in remote areas and islands. Such areas are usually far from the electricity grid. Therefore, the energy produced in these areas is often based on expensive imported fossil fuels, which must be transported to the areas for example by air or sea, increasing the price even further. Hybrid power could be a solution for remote areas and islands to achieve energy self-sufficiency and tapering off diesel dependence. The objective of this bachelor’s thesis is to examine energy production in remote areas and islands and to study the possibilities of using hybrid power in such areas. The current status and the future of ...