Vähähiilinen Itä-Lappi 2035 : Itä-Lapin kuntien strategialuonnos ja tiekartta kohti vähähiilisyyttä - Kurki-Suonio, Jenni (2021)
Diplomityö tehtiin Itä-Lapin kuntayhtymälle osana VähäC -hanketta (vähähiilisyyden edistäminen Itä-Lapissa), jonka tavoitteena on valmistella osana Hinku-kuntaselvitystä Itä-Lapin kuntiin vähähiilisyysstrategia sekä toimenpidesuunnitelma. Tässä työssä tehdään strategialuonnos ja tiekartta, miten kunnat tulevaisuudessa voisivat edistää ja toteuttaa vähähiilisempää toimintaa alueella. Työssä huomioidaan kuntien merkittävämmät päästölähteet ja kehityskohteet, sekä kiertotalouden mahdollisuudet ja luonnonvarojen kestävä käyttö. Myös alueelliset haasteet kartoitetaan ja niiden mahdolliset ratkaisut huomioidaan. Tässä työssä lähtötietona hyödynnetään Hinku-päästölaskennan tietoja vuodelta 2018, joiden pohjalta etsitään ja esitetään konkreettisia keinoja ja toimenpiteitä kuntien suurimpien päästösektoreiden päästöjen vähentämiseksi kaikkien Itä-Lapin kuntayhtymän kuntien osalta. Päästösektoreina ovat jätteiden käsittely, maatalous, tieliikenne ja työkoneet. Kootusta aineistosta kunnat voivat muodostaa oman vähähiilisyysstrategiansa ja määritellä ehdotuksen pohjalta ne konkreettiset vähähiilisyystoimenpiteet, joita kunnat lähtevät viemään eteenpäin. Ehdotettujen toimenpiteiden tavoitteena on edistää Itä-Lapin kunnissa vähähiilisyyttä ja tietoisuutta ilmastotoimista, sekä kartoittaa kiertotalouden tuomia mahdollisuuksia alueella, mutta myös säilyttää ja ennallistaa luonnon monimuotoisuus. Työn tulokset viedään toimenpideohjelmaan, jota kunnat voivat hyödyntää päätöksen teossa ja varautuessaan tuleviin muutoksiin Suomen pyrkiessä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. This Master’s thesis was compiled as part of the low carbon economy -project (VähäC) for the local strategic partnership of Eastern Lapland. The aim of the VähäC -project is to compose a strategic plan and a roadmap towards carbon neutrality. In this thesis was drafted a strategic plan, roadmap and addressed actions that would need to be taken so the system transition towards low carbon economy would be possible by 2035. The thesis examines what are the ...