Ikääntyneiden palveluasumisen kasvava tarve ja kuntayhtymän ulkoistamisstrategia : tapaus Eksote - Tynkkynen, Janina (2021)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoitus on hankintatoimen näkökulmasta tutkia kuntayhtymien keinoja vastata ikääntyneiden asumispalveluiden kasvavaan tarpeeseen. Tutkielman tavoitteena on antaa lukijalle kattava kuva siitä, millaisia erilaisia toimintamalleja ikääntyneiden asumispalveluiden järjestämisessä kuntayhtymät voivat käyttää, sekä minkälaisia vaikutuksia niillä on kuntayhtymälle. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä ovat hankintatoimen perusperiaatteet sekä yksityisen ja julkisen rahoituksen yhdistäminen (Public-Private Partnership). Perinteisiä hankintatoimen toimintamalleja edustaa puitesopimustoiminta. Palveluseteli sen sijaan on Public-Private Partnership -mallin ilmentymä. Tutkimus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena. Kohdekuntayhtymäksi on valikoitunut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, jonka ikääntyneiden asumispalveluiden ulkoistamisstrategiaa tutkitaan analysoimalla Eksoten dokumentaatiota deduktiivisen sisällönanalyysin menetelmin. Tutkimusaineisto koostuu Eksoten kokouspöytäkirjoista liitteineen, tilinpäätöksistä sekä muista tutkimuskysymyksiin liittyvistä raporteista. Dokumentaatiota tutkimalla ja analysoimalla vastataan pää- ja alatutkimuskysymyksiin, jotka käsittelevät ikääntyneiden asumispalveluiden eri toimintamallien ilmentymiä sekä vaikutuksia. Tutkimustuloksissa havaittiin lukuisia hankintatoimen parhaiden käytänteiden ilmentymiä kohdekuntayhtymässä. Erilaiset ikääntyneiden asumispalveluiden muodot vaikuttavat kuitenkin edellyttävän hieman erilaisia käytänteitä ja toimintamalleja hankintatoimen näkökulmasta. The objective of this Bachelor’s Thesis is to examine how a federation of municipalities can fulfill its obligation to provide the sheltered housing services to the elderly citizens while Finland is rapidly ageing. This Bachelor’s Thesis provides a comprehensive frame of the models of public procurement of elderly sheltered housing and explains the possible impacts of the models. Primarily the models this study investigates two models of procurement: a voucher and the traditional purchased services. The voucher is a manifestation of Public-Private partnership, which is one of the essential theoretical frameworks of this thesis. The research is executed with the case study methods by observing the documentation of South Karelia Federation of Municipalities (Eksote) by deductive content analysis. The documentation includes the public transcripts, financial statements and other reports of Eksote. The observation of documents provides answers to the research questions which considers the procurement models and the impacts of them. The main result of this Thesis shows that the best practices of procurement are expressed in the Eksotes documentation. The different types of elderly housing services require slightly different practices of procurement.