Eteläkarjalaisen lomahotellin käyttöasteen täydentäminen : tapaustutkimus Hotelli Salpa - Hongisto, Tommi (2020)
Matkailu on hyvin monimutkainen palvelujen kokonaisuus, joka muuttuu koko ajan. Matkailun majoituspalveluja ostetaan nykyisin suurelta osin verkon välityksellä, jolloin potentiaalinen asiakas tekee ostopäätöksiä ilman henkilökontaktia. Tätä tutkimusta varten tehtiin kuuden henkilön haastattelututkimus, jossa selvitettiin yhden matkailuyrityksen nykytilannetta ja kehitysmahdollisuuksia. Lisäksi toteutettiin kaksi benchmark-tutkimusta, joiden avulla vertailtiin kymmenen Järvi-Suomessa toimivan matkailuyrityksen palvelutarjontaa sekä asiakastyytyväisyyttä. Benchmark-tutkimusten lähteinä olivat matkailuyritysten omat verkkosivustot sekä matkailuyritysten käyttäjäarvioita julkaisevat verkkopalvelut. Matkailuyrityksen tulee olla näkyvillä sekä tarjota tietoa ja osata houkutella asiakasta niissä kanavissa, joita potentiaalit käyttävät. Asiakastyytyväisyys ei takaa sitä, että asiakkaita olisi riittävästi, mutta se madaltaa uuden potentiaalin kynnystä tulla ensimmäistä kertaa asiakkaaksi. Kauan verkossa näkyvä asiakkaiden tyytymättömyys saattaa haitata kaupantekoa, vaikka palvelu olisikin todellisuudessa kunnossa. Matkailun palveluja tarjoava yritys on väistämättä riippuvainen muista toimijoista. Matkakohteen vetovoima syntyy kaikkien matkaan kuuluvien palvelujen summasta. Matkailualueen toimijat muodostavat klusterin, joka on olemassa, vaikka yritykset eivät tekisi suoraa yhteistyötä. Yhteistyöllä klusteri voi asettaa päämääriä, profiloitua ja markkinoida tehokkaasti. Auttamalla muita alueen matkailuyrityksiä voi auttaa omaa yritystä menestymään. Matkailuyrityksen tulee nähdä laajasti, miksi asiakas matkustaa eikä pelkästään pohtia, miten oma tarjonta näkyy potentiaaleille. Tehokkaastikaan toimivan matkailuyrityksen panos ei välttämättä yksin riitä. Jos yksittäinen matkailuyritys tarjoaa vain osan matkailijan tarvitsemasta kokonaisuudesta, tulee matkailualueen tarjonnan kuitenkin vastata asiakkaan tarvetta. Matkailualueen toimijoiden kannattaa tehdä yhteistyötä matkailun vetovoiman kasvattamiseksi ja markkinoinnin ...