First North Finland -listautumiset lyhyen aikavälin sijoituskohteena - Hämäläinen, Tommi (2020)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tutkia Nasdaq OMX First North Finland -markkinapaikalle tehtyjä listautumisanteja lyhyen aikavälin sijoituskohteena. Tutkielmassa selvitetään myös, ovatko listautumisannit olleet alihinnoiteltuja. Tutkimus toteutetaan kvantitatiivisena tutkimuksena. Tutkimuksen kohteena on 26 listautumisantia, jotka ovat toteutettu vuosien 2014 – 2018 aikana. Listautumisantien tuottoa verrataan OMX Helsinki Cap -indeksin tuottoon. Listautumisantien tuottoa mitataan prosentuaalisena raakatuottona, markkinakorjattuna tuottona sekä suhteellisena tuottona verrattuna vertailuindeksiin. Listautumisantien riskisyyttä arvioidaan riskikorjattujen suoriutumismittareiden avulla. Tutkimustulokset ovat linjassa aikaisempien tutkimusten sekä aiheeseen liitetyn teorian kanssa. Kaikkiin 26 listautumisantiin tasasummalla osallistuessaan sijoittaja olisi ansainnut 2,52 prosentin tuoton. Puolen vuoden sekä vuoden mittaisilla periodeilla listautumisannit suoriutuivat paremmin kuin indeksi. Vuoden mittaisella ajanjaksolla listautumisannit tuottivat 12,61 prosentin voiton. Suuret tuotot kulkevat kuitenkin käsi kädessä riskisyyden kanssa. Tätä puoltaa indeksin paremmat riskikorjattujen suoriutumismittareiden lukemat. The purpose of this Bachelor’s thesis is to investigate Nasdaq OMX First North Finland’s initial public offerings as a short-term investment. This thesis also aims to examine whether initial public offerings have been underpriced. The research is executed as a quantitative research. This research includes 26 IPOs that were implemented during 2014 – 2018. The return of IPOs will be compared to the return of OMX Helsinki Cap -index. The return of IPOs will be measured as a percentage raw return, market adjusted return and relative return compared to benchmark index. The riskiness of the IPOs is assessed using risk-adjusted performance measures. The results of this study are in line with previous research results and related theory. By participating equally in all 26 IPOs, investor would have ...