Selvitys aurinkosähkön käyttöönoton hyötynäkökohdista Toimintakeskus Suvannossa - Kainila, Valtteri (2018)
Tämän kandidaatintyön tarkoituksena on tarkastella aurinkosähköjärjestelmän hankinnan kannattavuutta Etelä-Karjalassa Savitaipaleella. Kohteena on paikallinen palveluasumiseen keskittynyt Toimintakeskus Suvanto, jolle työn on tarkoitus olla apuna tulevan toimintasuunnitelman teossa. Työssä arvioidaan aluksi aurinkosähkön käyttömahdollisuuksia Suomessa ja maailmalla, sekä syitä kyseisten markkinoiden jatkuvalle kasvulle. Esitellään aurinkovoimalaitoksen tärkeimmät osat ja siihen liittyvää teknologiaa. Käydään myös läpi pientuotantoon soveltuvan järjestelmän asentamisessa huomioonotettavat asiat. Julkisen sektorin osiossa käsitellään aurinkosähköjärjestelmään saatavissa olevan energiatuen ehdot ja voimalan mahdollisesti vaatimat lupatoimenpiteet. Kohteen soveltuvuutta aurinkosähkön tuotantoon arvioidaan tarkastelemalla Suvannon nykyistä sähkön kulutusta ja sähkön hintaa sekä yrityksen kiinteistön rakenteen ja sijainnin vaikutusta aurinkosähkönjärjestelmän käyttöönottoon. Järjestelmän tuotanto selvitettiin arvioimalla Suvannon katoille mahtuvien paneelien määrä ja simuloimalla tuotanto ohjelmalla. Investoinnin järkevyyttä arvioitiin selvitettyjen tuotantotietojen ja hintatasojen avulla tehdyillä investointilaskuilla ja laskennassa käytettyjen muuttujien vaihtelua tarkasteltiin herkkyysanalyysilla. Lopuksi tuloksia tarkastelemalla pääteltiin, että investointi on kannattava. The purpose of this bachelor's thesis is to examine the profitability of the acquisition of a photovoltaic power system in Savitaipale, South Karelia. This study is done for Activity Center Suvanto, a company which provides housing and activity services for elderly people in Savitaipale. The thesis begins by the examination of the use of photovoltaic power in Finland and elsewhere in the world, as well as considering the reasons for the continued growth of these markets. The components of the solar power plant are introduced, as are the related technologies. The study also goes through the aspects to be considered when installing a photovoltaic ...