Aurinkosähkön taloudellinen kannattavuus erikoiskohteessa - Tiuraniemi, Jyri (2015)
Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleistyneet viime vuosien aikana niin kotitalouksissa kuin julkisissa rakennuksissakin aurinkopaneeleiden suopean hintakehityksen myötä. Tässä kandidaatintyössä tarkastellaan aurinkosähköjärjestelmän kannattavuutta erikoiskohteessa Lapissa Tervolan kunnan alueella sijaitsevalla huoltoasemalla. Työssä aurinkosähköntuotannon ajoittumista kulutuksen suhteen lähdetään selvittämään vertailemalla simuloinnin avulla saatuja tuotantoennusteita huoltoaseman sähkönkulutusprofiiliin. Sähkönkulutusprofiilin tiedot perustuvat etäluettavan mittarin tuntikulutus mittauksiin. Investoinnin kannattavuutta tarkastellaan takaisinmaksuajan mukaan simuloinnista saatujen tuotantoennusteiden ja muiden takaisinmaksuaikaan vaikuttavien parametrien avulla. Lopuksi takaisinmaksuaikaa tarkastellaan vielä herkkyysanalyysien avulla. Photovoltaic systems have become more and more common in recent years both in household and in public buildings by favorable price development of solar panels. In this Bachelor’s Thesis the profitability of the solar power system is examined in specific cases by using a gas station located in Tervola Lapland as an example. The timing of the simulated solar power systems production is compared to the consumption profile of the gas station. Electricity consumption profile is based on hourly data of wireless smart meter. The profitability of the investment is evaluated by discounted payback period using simulated estimates of production values on calculations. Payback period is evaluated by sensitivity analyzes.