Varför inte bo i Luleå? : En studie om Luleås attraktionskraft som bostadsort i ljuset av grön industri - Strömsten, Emmy (KTH, Urbana och regionala studier, 2024)
För att den gröna industrialiseringen i Sverige ska lyckas behöver över 100 000 personer flytta till berörda kommuner för att arbeta inom de nya branscher som etableras samt stötta upp inom välfärdssektorn. Denna studie undersöker hur Luleå kommun kan motivera fler att vilja leva i Luleå genom att skapa en omgivning med hög livskvalitet för nuvarande befolkning och för kompetens i andra städer. Studien använder kapabilitetsteori för att utreda vilka faktorer som är viktiga för att öka viljan för nuvarande befolkning att stanna samt stärka kompetensförsörjningen inom välfärdssektorn. Studien använder sig av triangulering av blandad metodik där data samlades in genom en enkät, en fokusgrupp, och ett dataunderlag angående faktorer för trivsel. Studien belyser att befolkningen inte upplever sig hörda i sin oro inför industrialiseringens potentiella baksidor och understryker behovet av fungerande välfärd och förbättrad tillgänglighet. Genom att undersöka specifika yrkesgrupper bidrar studien med att belysa skillnader mellan professioners motivation att flytta och gemensamma tendenser. Slutligen finner studien att det är utmanande att motivera inflyttning till en tidigare ej familjär plats, vilket understryker betydelsen av att fokusera på att tilltala de som redan har en koppling till Luleå It is estimated that for the green industrialization in Sweden to succeed, over 100 000 individuals need to relocate to municipalities in question to contribute with competence to the emerging industries. Consequently, there is a need to balance the growth of industrialization with adequate growth within the welfare sector. The study examines how Luleå municipality can motivate residency by cultivating an environment that encourages a high quality of life for both current residents and welfare professionals residing in other cities. Further the study uses capability theory to investigate which quality of life factors are of importance to retain current residents and attract people with necessary competence within the healthcare ...