Kirunas Framtid - Kan man flytta en stad? : restaureringskonst på sin spets - Bonnier, Gaga; Franzén, Anja; Gezelius, Lars; Hildor Börthas, Pia; Härdmark, Per; Högman, Theresa; Högström, Carina; Lahdenperä, Pia; Lehmann, Lotta; Lundgren, Birgitta; Nytröen Leden, Siv; Renell, Eero; et al. (Kungl. Konsthögskolan, 2010)
Ar 2004 konstaterade gruvbolaget LKAB att en på världsmarknaden ökad efterfrågan på järnmalm innebär att marken ovanför brytningsområdet i Kiruna spricker i takt med att malmen bryts. Detta deformationsområde kommer att omfatta större delen av den gamla staden inklusive kyrkan och stadshuset. Osäkerheten är stor om hur man skall gå till väga och de konkreta frågorna är ännu obesvarade. Diskussionen handlar om vart man skall flytta och den pendlar mellan ytterligheterna att helt avstå från det gamla och bygga helt nytt eller skapa ett nytt område med de gamla husen musealt återuppbyggda i ett landskapssammanhang som så långt möjligt påminner om det gamla. Den avgörande frågan är, menar vi, hur staden och dess invånare kan behålla sin identitet och sitt minne - framtiden för kulturmiljön i vidaste bemärkelse. Omvandlingen och den successiva flytten av Kirunas centrala delar är en av de riktigt stora samhällsbyggnads- och bevarandefrågorna i vår samtid, en samhällsförändring med global räckvidd - restaureringskonst på sin spets.