IDEEN OM DET FÆNGSELSLØSE SAMFUND - Brinkgaard, Lea Cecilie (Saxo-instituttet, Københavns Universitet, 2017)
Denne artikel undersøger etableringen af Grønlands første fængsel, medudgangspunkt i en opfattelse af historisk kontinuitet mellem koloniale og postkolonialesamfund, samt et Michel Foucault-inspireret problematiseringsperspektiv. På baggrund afen analyse af Den grønlandske retsvæsenskommissions betænkning fra 2004, identificeresdels kontinuitet, der er knyttet til kulturforestillinger om den koloniserede ”anden”, menogså brud, der knytter an til en mere kontemporær ansvarliggørelses-problematisering.Således konkluderer artiklen, at etableringen af det første fængsel i Grønland, afspejler enkriminalitetsproblematisering, der både bærer præg af partikulære såvel som universellekulturopfattelser. Denne artikel undersøger etableringen af Grønlands første fængsel, medudgangspunkt i en opfattelse af historisk kontinuitet mellem koloniale og postkolonialesamfund, samt et Michel Foucault-inspireret problematiseringsperspektiv. På baggrund afen analyse af Den grønlandske retsvæsenskommissions betænkning fra 2004, identificeresdels kontinuitet, der er knyttet til kulturforestillinger om den koloniserede ”anden”, menogså brud, der knytter an til en mere kontemporær ansvarliggørelses-problematisering.Således konkluderer artiklen, at etableringen af det første fængsel i Grønland, afspejler enkriminalitetsproblematisering, der både bærer præg af partikulære såvel som universellekulturopfattelser.