Destabiliserende stemmer: Om forhandlingen af dansk kulturel erindring i Kim Leine og Iben Mondrups grønlandstrilogier - Dybdal , Emilie (Syddansk Universitetsforlag - www.universitypress.dk, 2024)
While the dominant narrative has long been that Danish colonialism in Greenland was gentle and humane – in fact, almost not existing – increasingly, other interpretations are brought forward which put Denmark in a far from glorious and charitable position. The colonial past has, with a term from Sharon Macdonald, become difficult heritage, and a negotiation of Danish cultural memory is thus taking place. Two authors who actively participate in this process are Kim Leine and Iben Mondrup: Both have published several novels which deal with Denmark’s involvement in Greenland, and which obviously seek to problematize the idea of Denmark as a benevolent colonizer. In this article, I examine how Leine’s The Colony of Good Hope (2018, transl. 2022) and Mondrup’s Tabita (2020) contribute to destabilizing this narrative, with a particular focus on the use of multiperspectivity. Furthermore, I argue that the novels be read in a decolonial context. Mens den dominerende fortælling længe har lydt, at dansk kolonialisme i Grønland var nænsom og human – ja, nærmest ikkeeksisterende – strømmer det i dag frem med andre fortolkninger, som sætter Danmark i et alt andet end glorværdigt og næstekærligt lys. Den koloniale fortid er med en betegnelse fra Sharon Macdonald blevet difficult heritage, og der foregår således en forhandling af den danske kulturelle erindring. To forfattere, der i høj grad deltager i denne, er Kim Leine og Iben Mondrup: Begge har udgivet en række romaner, som tager livtag med den danske tilstedeværelse i Grønland, og som åbenlyst ønsker at problematisere fortællingen om Danmark som den gode kolonimagt. I nærværende artikel undersøger jeg, hvordan Leines Rød mand/Sort mand (2018) og Mondrups Tabita (2020) er med til at destabilisere denne fortælling, med særlig fokus på brugen af multiperspektivitet. Endvidere argumenterer jeg for, at værkerne bør læses i lyset af tidens dekoloniale strømninger.