Landskab og landbrug på Færøerne i vikingetid og tidlig middelalder - Mahler, Ditlev Dall (Landbohistorisk Selskab, 1996)
Artiklen handler om sæteren ved Argisbrekka, som han selv har udgravet. Her blev kvæget holdt om sommeren, køerne blev malkede og mælken forarbejdet. Ditlev Mahler (og andre) har vist, at sæterbruget var udbredt på Færøerne i vikingetiden og tidlig middelalder. Men sæterbruget forsvandt i løbet af 1100- og 1200-årene til fordel for indmark-udmarks systemet med agerbrug og kreaturhold i indmarken og stort fårehold i udmarken, hvilket stadigvæk er udbredt. Forfatterendiskuterer i artiklen forskellige forklaringer på denne omlægning.