Héjafélék solymászati jelentősége: I. rész – Héjafélék bemutatása, solymászati célból történő alapidomítása - Sipos, Mihály; Papp, Sándor; Szőcs, Tímea; Ruszkai, Krisztina; Tőzsér, János (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem / Hungarian University of Agricultre and Life Sciences, 2010)
A szerzők a munkában, a hazánkban előforduló vágómadárfélék (Accipiteridae) solymászati jelentőségét ismertetik (népszerősítik), összefoglalva a törvény által solymászati célra tartható vágómadárfélék családjába tartozó fajok életmódját is. A cikk részletesen ismerteti a tenyésztett, ill. fiókaként fészekből szedett madarak nevelését. A szerzők kitérnek a madarak alapidomításának technikájára is. A kevés rendelkezésre álló hazai és nemzetközi irodalmi munkákat, valamint a több száz éves gyakorlati tapasztalatokat is ismertetik. In this work the authors describe the goshawk significance of Accipiter species (Accipiteridae) occurring in our country. They sum up the modus vivendi of those Accipiter species which are tenable for goshawk purpose. The article is delineating at large the captive-bred and also as flapper from nest disassembled birds’ imprinting-learning. The authors also mention the technology of elementary dressage of the birds.They review the few available domestic and international literary works, and the few-hundred years old practical experiences.