Beteendevariation hos europeisk blankål (Anguilla anguilla) vid tre typer av ß-galler och deras ledningsförmåga - Karlsson, Madeleine (Karlstads universitet, 2024)
Den europeiska blankålen (Anguilla anguilla) har genomgått en stor populationsminskning de senaste decennierna på grund av antropogena strukturer i form av vattenkraftverk som orsakar fragmentering. Vid vattenkraftverks intagskanaler finns intagsgaller installerade för att förhindra drivgods från att skada turbinerna. Forskning har utvecklat lösningar i form av anpassade galler, med låg lutning, som leder fisken till en flyktöppning vid sidan av kraftverket. Det har observerats att utformningen av gallret påverkar fiskars beteenden och beteendeobservationer kan därför ge viktig kunskap om hur väl åtgärder funkar och vilka förbättringar som krävs. Syftet med denna studie var att undersöka beteenderespons och passageframgång för europeisk blankål (Anguilla anguilla) vid tre olika typer av låglutande ß-galler med 30 mm spaltvidd. Man ville också undersöka om det finns någon koppling mellan ålarnas beteenderespons och gallrens vägledande funktion. Experimentet utfördes vid Vattenfalls Research and Development laboratorium i Älvkarleby. En artificiell miljö i form av en ränna användes för att simulera ett turbinintag. Här testades blankålars (n=69) beteende och passage av tre olika typer av ß-galler med (i) horisontella järn orienterade i linje med vattnets strömriktning (H0), (ii) vertikala järn orienterade i linje med vattnets strömriktning (V0) och (iii) vertikala järn med 60° vinkel mot strömmen (V60). Resultatet visar att det inte finns någon signifikant skillnad i ålarnas beteenderespons mellan de tre olika gallren. Däremot såg man att det fanns en koppling mellan ålarnas beteenderespons och gallrens vägledande förmåga. De ålar som vägleddes av gallren hade huvud som första fysiska kontakt med gallret. Vidare forskning på ålbeteenden vid intagsgaller är nödvändigt för att öka migrationsframgången hos europeisk ål. The European silver eel (Anguilla anguilla) has undergone a large population decline in recent decades due to anthropogenic factors such as hydropower plant river fragmentation. At the intake ...