Spridning av contorta från bestånd i södra Sverige : En fältstudie i Östergötland och Småland - Agestam, Elin (Karlstads universitet, 2020)
Contorta (Pinus contorta) är ett barrträdslag som naturligt finns i västra Nordamerika och är inplanterat främst i norra Sverige. Syftet med detta arbete är att utvärdera hur långt och i vilken omfattning contorta spridit sig från äldre bestånd i södra Sverige. Resultatet skulle kunna användas vid bedömning om det finns en spridningsrisk i södra Sverige. De tre bestånden som användes vid detta arbete ligger i södra Östergötland och norra Småland. Datainsamlingen utfördes i tre steg i respektive bestånd: 1. Bedömning om contorta kan spridas och etableras från bestånd i södra Sverige. 2. Inventering av contortaplantor i subjektivt valda ytor. 3. Kvantitativ inventering av contortaplantor i systematiskt utlagda linjer, 2 meter breda och 250 meter långa, i fyra riktningar utgående från beståndskant. I inventeringen av subjektivt utvalda ytor hittades contortaplantor 350 meter från contortabestånd och i den kvantitativa inventeringen 50 meter från contortabestånd. Totalt hittades 27 contortaplantor (motsvarande 450 st/ha) i subjektivt utlagda ytor och 18 contortaplantor (45 st/ha) hittades i den kvantitativa inventeringen. Alla funna contortaplantor hittades på störd mark och där trädkronans täckning var noll, dvs. där ljustillgången var högst. Det är däremot inte möjligt att, utifrån denna studie, säga vilken faktor som är primär för contortaplantornas etablering, markstörning eller ljustillgång. Contorta (Pinus contorta) is a coniferous tree species from western North America that has been introduced mainly in northern Sweden. The purpose of this work was to evaluate how far and to what extent (number of self-dispersal seedlings/ha) Contorta has spread from older populations in southern Sweden. The result can be used in assessing the risk of spreading in southern Sweden. The three forest stands used for this work were located in southern Östergötland and northern Småland, Sweden. The data collection was done in three stages in each stand: 1. Assessment if contorta can be disseminated and established from stocks ...