Aggressionsbeteendet mellan harr, lax och öring – potentiellpåverkan på återutsättning av lax - Nylund, Rebecca (Karlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013), 2019)
Det finns många studier på hur främmande arter påverkar en arts återinförsel, men det finns fåsom har gjorts om infödda arters påverkan. Atlantlax (Salmo salar) kunde en gång i tidenmigrera från Vänern i Sverige till Klarälven på den norska sidan. Det kan den inte idag, menidag talas det om att återinföra laxen till Klarälven i Norge så att den kan utföra hela sinmigrationsrutt igen. I den älven har laxen en gång i tiden koexisterat med sina konkurrenterharr (Thymallus thymallus), och öring (Salmo trutta) men idag är frågan hur denkonkurrensen mellan dessa tre arter kan komma att påverka återinförseln av lax. För att få enbättre bild av hur utgången för en potentiell återintroduktion kan se ut, så var syftet meddenna undersökning att ta reda på mot vilken art dessa tre arter främst riktade sinaaggressionsbeteenden mot. I akvarieförsök med juvenila individer av dessa tre arter harundersökningarna tagit plats och aggressiva beteenden filmades när arterna var i olikakombinationer. Resultatet visade att harr var den mest aktiva av de tre arterna och lax denminst aktiva, samt att lax blev dominerad utav både harr och öring. Resultatet i denna studietyder på att en återintroduktion av lax kan innehålla svårigheter, men i naturen är ett habitatmer komplext än i ett akvarium vilket kan ge ett annat resultat som kanske gör enåterintroduktion mer framgångsrik. There are many studies about how the effects from exotic species could affect a reintroductionof a species, but there are only a few that have been made about the effects from nativespecies. The Atlantic salmon (Salmo salar) could historically speaking, migrate from lakeVänern in Sweden to the River Klarälven in Norway. Today it cannot do this, but there is anongoing discussion about reintroducing the salmon to the Norwegian side of River Klarälven,so it once again can swim along its entire migration route. In that river, the salmon used tocoexist with its competitors, grayling (Thymallus thymallus) and trout (Salmo trutta), buttoday the question is how ...