Juvenila ålars preferenser gällande substrattyp i ramper : En studie om vilken typ av substrat i ramper som bäst hjälper den Europeiska ålen (Anguilla anguilla) förbi vattenkraftverk - Gustafsson, Maria (Karlstads universitet, Institutionen för miljö- och livsvetenskaper, 2017)
Sedan 1970-talet har ålbeståndet minskat rejält och under de senaste decennierna har man försökt hitta en lösning på detta problem. En ökad naturlig rekrytering kan hjälpa ålarnas återhämtning. Varje år fastnar en stor mängd juvenila ålar vid vattenkraftverk. För att hjälpa ålarna ta sig förbi dessa kan man installera ramper, vilka hjälper ålarna att klättra förbi vattenkraftverken. Syftet med studien var att ta reda på vilken typ av substrat i ramper vid dessa vattenkraftverk som ålynglen föredrar. Studien utfördes utomhus i två odlingsbassänger där sex stycken ramper hade installerats. Den huvudsakliga studien bestod av ett selektionstest där ålynglen fick välja mellan tre olika substrat. Man antecknade också om det var några yngel som valde att stanna kvar, detta för att kunna testa om det fanns någon signifikant skillnad mellan importerade och vilda ålyngel när det gäller de yngel som inte valt någon av ramperna. Sammanlagt 500 yngel (vilda N=235, importerade N=265) var med i studien. Ålynglen placerades i nätkassar nedanför ramperna. Där hade de möjligheten att antingen välja ett av substraten och vandra uppför rampen, eller stanna kvar i bassängen. De tre substraten som testades var plastkätting, FishPass™ rigid brush mixed green (FishPass™) och Diadrain 25H (D-25). Resultatet blev att både de vilda och de importerade ålynglen föredrog FishPass™ och D-25 framför plastkätting. Det fanns ingen signifikant skillnad mellan FishPass™ och D-25. Man kom också fram till att signifikant fler vildfångade ålar än importerade valde att stanna kvar istället för att klättra upp för en ramp. Resultatet från den här studien säger att vi kan öka antalet juvenila ålar som tar sig förbi vattenkraftverk. Placerar man ut ramper klädda med antingen FishPass™ eller D-25 vid de vattenkraftverk där juvenila ålar har svårt att passera så kan man på så sätt hjälpa ålarnas naturliga rekrytering. Since the 1970s, eel stocks have declined, and in the recent decades people have been trying to find a solution to this problem. An ...