Habitatets inverkan på förekomst av Europeisk ål (Anguilla anguilla) i svenska vattendrag - Lindgren, Robin (Karlstads universitet, Institutionen för miljö- och livsvetenskaper, 2017)
Data över förekomst av två storleksklasser (0-150 mm och >150 mm) av Europeisk ål (Anguilla anguilla) i vattendrag på svenska västkusten hämtades från SERS (Svenskt ElfiskeRegiSter vid SLU). Dessa analyserades genom logistisk regression för att avgöra vilka olika makrohabitat-, landskaps- och hindervariabler som bäst kunde användas för att förutspå förekomst av ål. Resultatet visade att det för makrohabitatvariablerna var vattendragets bredd, vattenhastighet och vegetationsmängd som bäst förutspådde förekomst av båda storleksklasserna. För landskapsvariablerna var det avstånd till mynningen, fosforkoncentration och vattentemperatur som bäst förutspådde förekomsten av båda storleksklasserna. Därtill var även sjöprocent en viktig variabel för att förklara förekomsten av den större klassen ål. För variabler som beskriver vandringshinder var det dammar, ålyngelledare och naturlika fiskvägar som bäst förutspådde ålförekomst av båda storleksklasserna. Därtill var även avstånd till uppströms hinder viktigt för att förklara förekomsten av större ål (>150 mm). Mängden lämpliga tillväxthabitat för ålen kan därför troligtvis ökas genom åtgärder riktade mot lokalens vattendragsbredd, vattenhastighet och vegetationsmängd.