Användbarhetsundersökning av svenska universitet och högskolors webbplatser : Hur blivande studenter uppfattar och navigerar på fyra webbplatser med mycket olika navigationsstruktur - Högberg, Erik (Karlstads universitet, Handelshögskolan, 2016)
I en värld där teknologin rusar fram med stormsteg får universitetens och högskolornas webbplatser en allt större betydelse när blivande studenter söker information om framtida skolor och dess utbud i form av bland annat utbildningar. Denna studie undersöker ifall det finns några standarder eller återkommande designmönster på webbplatsers användargränssnitt för akademiska utbildningar och hur blivande studenters uppfattar och navigerar sig på universitetswebbplatser. Genom att plocka ut 30 svenska universitet och högskolor gjordes ett urval på följande 4 webbplatser som alla hade något i gränssnittsutformningen som skiljde dem åt. Dessa var Luleå tekniska universitet, Karolinska institutet, Linköping universitet och Malmö högskola. De jämfördes när 16 testpersoner utförde 5 uppgifter per webbplats för att bedöma användbarhet och navigation. Studiens resultat visar att skillnaderna var påtagliga och att det fanns stora förändringar hur de blivande studenterna genomförde uppgifterna på de olika webbplatserna räknat i avklarade uppgifter, tid, klick, errors och helhetsomdöme. Malmö högskola blev utvald, utifrån en sammanställd tabell på 30 svenska universitet och högskolor, i och med att den webbplatsen hade de allra vanligaste förekommande värdena utifrån tabellen. Det var även den webbplatsen som i resultatet hade de lägsta tids- och klicknoteringarna. Däremot fick Linköpings universitet högst betyg av användarna och var endast den webbplatsen som alla uppgifterna utfördes på till sin slutdestination. Slutsatsen drogs bland annat att utformningen av användargränssnitt på svenska universitet och webbplatser skiljer sig åt och att det kan få tydliga konsekvenser att ta ut svängarna för mycket i gränssnittsutformningen.