Avskogning på Island : Antropogen påverkan och dess konsekvenser - Olsson, Cecilia (Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper, 2008)
Förståelse för människans interaktion med sin omgivning och dess konsekvenser, är viktig som beslutsunderlag för framtiden. I denna rapport beskrivs när, var och varför Island avskogades, samt de ekologiska, ekonomiska och sociala konsekvenserna som följde avskogningen. Uppgifterna om den antropogena påverkan på miljön varierar, men generellt har Island förlorat nästan all sin skog och nästan hälften av vegetationen och jorden sedan vikingarna koloniserade landet under sent 800-tal. Människans inverkan på miljön verkade synergistiskt med de naturliga processerna, som exempelvis ett ogynnsamt klimat. På grund av bosättarnas bakgrund och kunskapsnivå är en annan utgång än den vi ser idag osannolik, trots att de vidtog vissa åtgärder. Behovet av betesmarker var det främsta incitamentet för att avverka skogen, som sedan användes som bränsle eftersom den var obrukbar som byggnadsmaterial. De ekologiska konsekvenserna var omfattande och de socioekonomiska konsekvenserna var ofta kopplade till förändringar i ekosystemet. Understanding the human interaction with the environment and its consequences are crucial for future decision-making. In this report the questions when, where and why Iceland was deforested are addressed. Thereafter the ecological, economical and social consequences are investigated. Information about the anthropogenic impact on the environment differ, but generally almost half of the vegetation, together with the earth, and all forest have been lost since the colonization of the Vikings, during late 900th century. The antropogenic impact worked synergistically with natural processes, like an unfavorable climate. Depending on the background and level of knowledge of the settlers a different outcome than the one we see today, is unlikely despite the efforts of countermeasurement. The major reason for deforestation was need of pasture and the wood itself was mostly used as fuelsource, it was worthless as construction-timber. The ecological consequences were extencive and the socio-economical ...