Ozonosphere comment on changes surface temperature distribution North Atlantic - Холопцев, О. В.; Больших, О. В. (Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна, 2015)
The features of thelocation of theozone layersegments, where thestatistical relationshipof interannualchanges inthe CCAduring the springand autumn months, as well as variationsof the surfacetemperatureof the North Atlanticarea, is essential.In thespring months ofsuch segmentsof the atmospherelocatedHNover individualportionsof subtropical andextra-tropicaljet streams, and over thepolar regions. Areas of similarsegmentsare maximal. Inautumnthe areais much lesssimilarsegments, they are located in the zonecorrespondingsubtropicaljet stream. Revealed featuresconsistentunderstanding of the impacton the processesof airbetweenthe troposphere and stratospherethat havejet streams. Theyshow asignificantstatistical relationshipbetween changes insurface temperatureof oceanwaters, which are locatedin different hemispheres. Выявлены особенности расположения сегментов озоносферы, где статистическая связь межгодовых изменений ОСО в весенние и осенние месяцы, а также вариаций поверхностных температур районов Северной Атлантики, является существенной. В весенние месяцы такие сегменты атмосферы расположены над отдельными участками субтропических и внетропических струйных течений, а также над приполярными регионами. Площади подобных сегментов являются максимальными. В осенние месяцы площади подобных сегментов гораздо меньше, они расположены в зоне соответствующего субтропического струйного течения. Выявленные особенности соответствуют представлениям о влиянии на процессы воздухообмена между тропосферой и стратосферой, которые оказывают струйные течения. Они свидетельствуют о наличии существенной статистической связи между изменениями поверхностных температур океанических акваторий, которые расположены в разных полушариях. Визначено особливості розташування сегментів озоносфери, де статистичний зв'язок міжрічних зміни ЗВО у весняні та осінні місяці, а також варіацій поверхневих температур районів Північної Атлантики, є суттєвим. У весняні місяці сегменти атмосфери, де цей зв'язок має місце, розташовано понад окремими ділянками субтропічних та позатропічних струменевих течій, а також понад приполярними регіонами. Площі подібних сегментів є максимальними. В осінні місяці площі подібних сегментів суттєво менше, їх розташовано у зоні відповідної субтропічної струменевої течії. Визначені особливості відповідають уявленням про вплив на процеси обміну повітрям між тропосферою та стратосферою струменевих течій. Вони свідчать про наявність суттєвого статистичного зв'язку між змінами поверхневих температур океанічних акваторій, що розташовано у різних півкулях.