Risteytyksen ja loisinnan vaikutus Saimaan järvilohen aktiivisuuteen, kasvuun sekä saalisalttiuteen - Pysäys, Joonas (2022)
Lajien uhanalaistuessa niiden geneettinen monimuotoisuus usein kaventuu, mikä voi heikentää kelpoisuutta. Äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen (Salmo salar m. sebago) alhaisen geneettisen monimuotoisuuden parantamiseksi on tehty risteytyskokeiluja järvilohta geneettisesti monimuotoisemman merilohen kanssa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka risteyttäminen ja loisinta vaikuttavat järvilohen aktiivisuuteen, kasvuun sekä saalisalttiuteen. Koe suoritettiin puoliluonnollisissa olosuhteissa käyttämällä Saimaan järvilohta, Nevajoen merilohta sekä näiden välisiä risteymiä, loisena Diplostomum pseudospathaceum -imumatoa sekä petona haukea (Esox lucius). Risteytys paransi järvilohen kasvua, kun taas pedon läsnäolo sekä loisinta laskivat aktiivisuutta ja kasvua. Loisinta lisäsi lohien saalisalttiutta, mutta risteytyksellä ei ollut merkitsevää vaikutusta saalisalttiuteen. Tulokset osoittavat, että risteytys voi parantaa järvilohen kelpoisuutta etenkin kasvun osalta, mikä viittaa parempaan ravinnonsaantiin ja kilpailumenestykseen. Parantuneella kasvulla voi olla vaikutusta myös muihin järvilohen kelpoisuuteen liittyviin tekijöihin, mikä antaa aihetta lisätutkimukselle. Decrease in genetic diversity of endangered species may lower their fitness. Assisted gene flow has been experimented to improve low genetic diversity of critically endangered Saimaa landlocked salmon (Salmo salar m. sebago) by crossing it with genetically more diverse Baltic salmon. The aim of this study was to find out how hybridisation and parasite infection affect the activity, growth, and predation susceptibility of Saimaa landlocked salmon. The experiment was conducted in semi-natural conditions by using Saimaa landlocked salmon, Nevajoki Baltic salmon, and hybrids of these two populations, Diplostomum pseudospathaceum eye fluke as parasite and northern pike (Esox lucius) as predator. Hybridisation increased growth of landlocked salmon, whereas presence of predator and parasite infection reduced activity and growth. Infection ...