Evaluation of new alternatives to improve landfill waste diversion in Reykjavík, Iceland - Saltiola, Sami (2014)
Jätteenkäsittely-yritys SORPA käsittelee suurimman osan Islannin pääkaupunkiseudulla syntyvästä jätteestä. Osa jätteestä kierrätetään ja osa menee ulkomaille jatkokäsittelyyn, mutta joka päivä suuri määrä kiinteää yhdyskuntajätettä viedään läjitettäväksi Álfsnesin kaatopaikalle pääkaupungin läheisyyteen. Jätteen kaatopaikalle sijoittamisen tulisi olla aina viimeinen ja äärimmäinen vaihtoehto jätteenkäsittelyssä, koska tällöin jäte jää pysyvästi saastuttamaan maaperää. Nykyisessä kulutusyhteiskunnassa syntyvän jätteen määrä on ollut perinteisesti suorassa vuorovaikutussuhteessa elintasoon nähden mutta jätevirta ei voi kasvaa ikuisesti koska jätteen loppusijoitustila on rajallinen. Uuden kaatopaikan perustaminen on hyvin epäsuotuisaa ja vallitsevia standardeja vastaan, joten jotakin muuta on tehtävä. Tutkimalla SORPAn nykyistä jätteenkäsittelyjärjestelmää ja jäteprofiilia oli mahdollista arvioida ja löytää uusia ehdotuksia Álfsnesin kaatopaikan jätevirran ohjaamiseksi muualle. Jätevirran ohjaamisen mahdollisuuksia Islannin pääkaupungissa kartoitettiin tutkimalla yksityiskohtaisesti SORPAn tämänhetkistä järjestelmää, jota seurasi Suomessa kehitetyn ARVI-työkalun analyysi. ARVI-työkalussa arvioitiin kolmea eri vaihtoehtoa; kustannustehokasta, ympäristöystävällistä ja tasapainotettua, ja analyysi päätettiin jokaiselle vaihtoehdolle yksityiskohtaisesti tehtyyn tarkasteluun mahdollisimman todenmukaisten ja käyttökelpoisten parannusten mahdollistamiseksi nykyiselle systeemille. Pääpaino jätteen muualle ohjaamisessa oli yhdyskuntajätteessä, kunnollisessa jätteen erottelussa ja kierrätyksessä. Waste management company SORPA treats most of the waste generated in Greater Reykjavík Area of Iceland. Some of the produced waste is recycled either in domestic locations or taken abroad for further treatment but every day a remarkable amount of solid waste ends up being landfilled to Álfsnes landfill near the capital. Landfilling solid waste should always be the last and ultimate option in waste treatment since it deposits the ...