Kohti lopullista voittoa : kansallissosialistinen propaganda Lappland-Kurier-lehden uutisaineistossa kesällä 1944 - Valtonen, Mari (2011)
Tässä tutkimuksessa selvitetään aineistopohjaisen analyysin avulla, mikä saksalaisen rintamalehden Lappland-Kurierin uutisaineiston antama viesti oli ja miten se suhteutuu Saksan sotapropagandaan ja Lapin saksalaisten joukkojen taistelumotivaation ylläpitoon. Toisin sanoen aineistopohjaisella analyysillä testataan tässä tutkimuksessa, miten Saksan kolmannen valtakunnan keskeiset teemat näkyivät Lappland-Kurierissa. Aineistopohjaisessa analyysissa lähdeaineisto käydään ensin läpi ilman ennakkohypoteesia, sitten aineisto jaetaan sieltä esiin nouseviin teemoihin. Tämän jälkeen aihetta lähestytään lehdessä ilmenneiden merkittävimpien teemojen kautta. Lähteenä tutkimuksessa käytetään saksankielistä Lappland-Kurier - Zeitung für die deutschen Soldaten in Nordfinnland-lehteä. Käsittelyajankohta on 6.6.–2.9.1944, jolloin lehti oli jo vakiinnuttanut asemansa Lapin rintamalla. Lappland-Kurieria toimitti Propagandazug Norwegen (PK 680), joka toimi Pohjois-Norjassa, Suomen Lapissa ja Suomen itärajan takaa vallatuilla alueilla. PK 680:n yksi propagandajoukkue toimitti tällä alueella olleille saksalaisille sotilaille omaa rintamalehteä Lappland-Kurieria. Suurten sotatapahtumien lisäksi lehdessä näkyviin nousee Suomen paikallistaso sekä myös Saksan viholliskuvat. Lappland-Kurierissa voittoon uskottiin edelleen kesällä 1944, mutta perustelut olivat pysyneet hyvin samankaltaisina kuin sotaan lähdettäessä. Voiton uskottiin olevan mahdollinen uusien aseiden, hyvin ilmapommituksilta suojatun teollisuuden ja uusien reservien ansiosta, jotka saataisiin käyttöön tehostamalla koko yhteiskunnan toimintaa, mikä vastasi Saksan propagandan yleislinjauksia. Liittoutuneiden maihinnousun kulkua uutisoitiin tarkasti, paljastamatta kuitenkaan täysin Saksan epäonnistumisia. Bolshevismi nähdään yhteisenä uhkatekijänä Saksalle, sen aseveljelle Suomelle ja itse asiassa koko Euroopalle, jota Saksa liittolaisineen yrittää puolustaa käyden lähes marttyyrinomaista taistelua jalojen ja kunniakkaiden arvojen puolesta.