Förändrade klimatologiska laster påverkan på en byggnads bärande och stabiliserande element - Berggren, Tuva; Vulevic, Ellinor (Jönköping University, JTH, Byggnadsteknik och belysningsvetenskap, 2024)
Den globala uppvärmningen ger upphov till klimatförändringar som berör bland annatvind- och snöklimatet i Sverige. Indikationerna om förändrade vind- ochsnöförhållanden innebar en inverkan på byggnader som behövde studeras.Arbetet utfördes genom litteratur- och dokumentstudier samt lastberäkningar på enHEB-pelare och ett diagonalstag för en fiktiv hallbyggnad. Den fiktiva hallbyggnadenvar teoretiskt placerad i sju svenska städer; Hemavan, Luleå, Örnsköldsvik, Örebro,Jönköping, Varberg och Trelleborg. Byggnaden undersöktes för respektive plats i syfteatt se hur byggnaden påverkades av de förändrade lasterna utifrån extremer somerhållits ur systematiska litteraturstudier. De olika scenariona som undersöktes var;ökad vind och ökad snö, ökad vind och minskad snö, minskad vind och ökad snö samtminskad vind och minskad snö.Litteraturstudien indikerade spridda slutsatser kring framtidens vindförhållanden medresultat som visade på en förändring mellan -8 % till +16 % i extrem vindhastighet,samt föraningar om både minskning och ökning i frekvens. Däremot påvisadelitteraturstudien att forskning om framtida snöförhållanden var enad om en generellminskning av snölast i södra delar av landet. Undantaget var nordvästra Sverige därsnölaster kan öka upp till 1 kN/m2. Forskning var även enad om minskningen av snönsvaraktighet och snöfallets frekvens.Beräkningarnas utfall indikerade en förändring i utnyttjandegrad och deformation fördiagonalstaget respektive pelaren för samtliga undersökta scenarion. De scenarion somresulterade i elementens ökade utnyttjandegrad innebär en risk för befintligakonstruktionselement som utnyttjas mer. Indikationerna på förändrade vind- ochsnölaster och dess påverkan på elementen argumenterade för nödvändigheten att justeraden svenska dimensioneringsstandarden.Studien bidrog med kunskap kring klimatförändringar som sker i framtiden och desspåverkan på klimatologiska laster. Resultaten som presenterades redogörproblematiken som tillkommer för byggnader såväl som hela byggsektorn. Global warming gives ...