Udržitelné podnikání na venkově – inspirace pro vzdělání - Dlouhá, Jana (Envigogika, 2017)
Žijeme ve světě, který trpí četnými problémy – většinou takovými, které jsme sami způsobili svou sobeckostí, pohodlností, snahou získat nezasloužené výhody na úkor někoho (nebo něčeho) jiného. Vzdělávání se ale nemusí přísně držet světa, jaký je; jeho prostřednictvím lze usilovat o svět, jaký by měl být. Na rozdíl od vědy se vzdělávací cíle mohou vztahovat nejen k realitě, ale také k ideálu. Na tomto ideálním půdorysu lze pak utvářet nové vztahy, pěstovat podstatné zásady, a postupně tak založit jinou, lepší společnost. Svého humanistického poslání si je vzdělání vědomo – právě zde jsou úspěšně rozvíjeny idealistické vize, sem se soustřeďují snahy sociálních reformátorů, kteří prosazují dlouhodobou představu „trvale udržitelné“ společnosti a nehledí jen na společenský vzestup podle pravidel okamžité úspěšnosti. Vzdělání tak usiluje o společnost, která by se zabývala „vážnými“ problémy, a chtěla je řešit s ohledem na každého jednotlivce, jenž by se pak cítil v jejím rámci svobodně a také užitečně – byl by oporou svému společenství právě tak, jako toto společenství poskytuje bezpečné zázemí jemu samému. Taková společnost by měla být založena nejen na rozumné a efektivní správě, která reguluje konkurenční prostředí. Měla by vycházet z ekonomiky, která se vrací k původnímu smyslu tohoto slova – péči o domov (oikos) – a vytváří tak základní hodnoty, pečuje o ně v dlouhodobém časovém horizontu. Bez tohoto základu postrádá kolektivní lidské snažení smysl. A bez „autentického“ vztahu k původním zdrojům, postupům, procesům a jejich výsledkům zase tyto základní hodnoty nemohou vznikat. Abychom tento bezprostřední vztah ke skutečnosti, který se potvrzuje prací, neztratili, je třeba k jeho zachování přizvat i vzdělávací systém. Tato publikace má být malým příspěvkem do debaty na toto téma. Unlike science, educational goals can relate not only to reality but also to the ideal. Education is thus in the centre of attention of social reformers who enforce long-term vision of a "sustainable" society that does not associate its development just with immediate success. Such a society should be based on an economy that reveals the original meaning of this word – care for home (oikos) – creating thus basic values, and caring for them over the long term. These core values cannot arise without an "authentic" relationship with the original resources, techniques, processes and their results. In order to preserve these direct relationships, re-established through the work, the education system must also be invoked. The presented publication is a small contribution to the debate on this subject – it shows the work as a culture-forming element, while this role is recently jeopardized. However, thorough, creative work is important for individuals and for society: needed to reflect intrinsic motivation, one’s place in the wider community and in the surrounding environment; helping to build relationships with other people and to uncover sense of everyday existence. In order to be able to perform such a meaningful and useful job, many competencies are needed, which are described in this publication by the small entrepreneurs. The authors recorded their words in categories that emerged from the subsequent qualitative analysis of these interviews – this experience is thus presented to be used in "practice" of teaching.