Znaczenie kultury organizacyjnej dla zaangażowania pracowników na przykładzie Urzędu Gminy w Czudcu - Pokrywka, Aleksandra
Celem pracy jest identyfikacja znaczenia kultury organizacyjnej na zaangażowanie pracowników. Obecnie kulturę organizacyjną można uznać za jeden z istotnych czynników, który oddziałuje na zachowanie i postępowanie pracowników. Co w efekcie może decydować o sukcesie organizacji. Znaczenie kultury organizacyjnej na zaangażowanie pracowników zbadano na przykładzie Urzędu Gminy w Czudcu. W badaniu brało udział 15 pracowników w przedziale wiekowym od 26 do 54 lat (14 kobiet i 1 mężczyzna). W pracy posłużono się narzędziem badawczym jakim był kwestionariusz ankietowy, złożony z dwóch części. Pierwsza część ankiety odnosiła się do kultury organizacyjnej w której posłużono się kwestionariuszem OCAI, autorstwa Kim S. Cameron i Robert E. Quinn. Druga część dotyczyła zaangażowania pracowników na podstawie ankiety UWES autorstwa W. Schaufeli i A. Bakker. Uzyskane wyniki pozwoliły na wysnucie wniosku, że wkład oraz zaangażowanie poszczególnych pracowników sprawia, iż oni sami tworzą kulturę tej organizacji oraz to w jaki sposób się ona prezentuje i funkcjonuje. The aim of the present work is to identify the importance of organizational culture in employee involvement. Currently, organizational culture can be considered as one of the important factors that affects the behavior and involvement of employees what can result in the success of the organization. The importance of organizational culture to employee involvement was examined using the example of the Commune Office in Czudec. The study involved 15 employees aged between 26 and 54 years (14 women and 1 man). The research tool used was a questionnaire which consisted of two parts. The first part of the survey referred to the organizational culture and it was measured by the OCAI questionnaire invented by Kim S. Cameron and Robert E. Quinn. The second part concerned employee engagement based on the UWES questionnaire written by W. Schaufeli and A. Bakker. The obtained results allowed us to conclude that the contribution and involvement of individual employees mean that ...