Resting site selection by brown bears (Ursus arctos) in the Bieszczady Mountains, Poland - Frydryszak, Danuta
W zdominowanym przez człowieka krajobrazie unikanie ludzi przez duże drapieżniki jest kluczowe dla ich przetrwania. Zwierzęta jednak często zmuszone są do przebywania w pobliżu miejsc ludzkiej aktywności, nawet podczas wrażliwego stanu jakim jest odpoczynek. Zatem wybór odpowiednich miejsc do odpoczynku ma zasadnicze znaczenie dla zmniejszenia ryzyka wykrycia, a w konsekwencji kosztów ucieczki. Głównym celem tych badań było określenie czynników wpływających na wybór barłogów przez niedźwiedzie brunatne (Ursus arctos) w dwóch skalach przestrzennych (mikro- i makroskali) w Bieszczadach w północno wschodnich Karpatach w Polsce. Głównymi hipotezami były (1) w mikroskali niedźwiedzie brunatne wybierają miejsca umożliwiające ukrycie się podczas odpoczynku; w makroskali niedźwiedzie (2) unikają zakłóceń antropogenicznych podczas odpoczynku oraz (3) odpoczywają w zalesionym, nierównym i niedostępnym terenie. Zbadano czynniki środowiskowe związane z barłogami, miejscami w którym niedźwiedź był obecny, ale nie odpoczywał i losowymi lokalizacjami. Użyto danych pochodzących z odbiorników GPS (zamontowanych w obrożach) oraz tropień zimowych, aby zlokalizować 78 barłogów i 78 odpowiadających im miejsc innej aktywności niedźwiedzi w okresie od lipca 2008 do listopada 2015. Każdy barłóg, przypisany do danego niedźwiedzia, został powiązany z miejscem w którym ten osobnik przebywał, ale nie odpoczywał oraz z dziesięcioma losowymi lokalizacjami wygenerowanymi w promieniu 5 km od barłogu. W makroskali czynniki zmierzono za pomocą narzędzi GIS, natomiast zmienne w mikroskali zmierzono podczas prac terenowych. Test Wilcoxona dla par obserwacji został wykorzystany do określenia różnic pomiędzy barłogami i miejscami innej aktywności. Aby określić, które zmienne mają największy wpływ na wybór barłogów w obu skalach przestrzennych, użyto warunkowej regresji logistycznej. W mikroskali wybór barłogów przez niedźwiedzie był uwarunkowany głównie przez ich potrzebę ukrycia się. Pokrycie koron drzew i mała widoczność były czynnikami które w ...