Kino Quebecu: od Spokojnej Rewolucji do współczesności - Wójcik, Katarzyna
Tematem niniejszej pracy jest kino francuskojęzycznej prowincji Québec od okresu Spokojnej Rewolucji (koniec lat 50.) do współczesności. W pierwszym rozdziale został zarysowany kontekst historyczny i społeczny oraz perspektywy, w jakich można analizować kino Québecu (kino narodowe, kino tożsamościowe, kino mniejszości). Drugi rozdział przedstawia przemiany, jakie zachodzą w definiowaniu tożsamości francuskojęzycznych Kanadyjczyków i sposoby, w jakie jest to odzwierciedlone w kinie poprzez dominującą w latach 60. i 70. narrację o poszukiwaniu jednoznacznej tożsamości. Trzeci rozdział prezentuje alternatywną narrację o tożsamości akceptującej nieokreśloność i wielość odniesień. W rozdziale tym przedstawione są także filmy współczesne, które nie wpisują się w tą narrację, przedstawiając niemożność wyjścia z pozycji narodu „skolonizowanego” i niepokój wynikający w podziałów wewnątrz wspólnoty. Tematem czwartego rozdziału jest wielojęzyczność i sposoby wyrażania tematyki tożsamościowej i tworzenia poczucia wspólnoty poprzez język świata przedstawionego filmu. Ostatni rozdział porusza temat wielokulturowości w kinie na przykładzie filmów ukazujących „Pierwsze Narody” oraz przedstawiających różnorodność etniczną prowincji wynikająca z imigracji. The subject of this work is the cinema of French province of Canada., Quebec, since the period of Quiet Revolution (from the end of the 50s) to the contemporary times. The first chapter presents the historical and social context and perspective and notions that can serve to analyze Quebec cinema (national cinema, cinema of identification, minority cinema). The second chapter shows the transformation of French Canadians identity and the ways in which they are presented in film in the main discourse of the 60s and 70s (the search of defined identity). The third chapter presents the alternative discourse that accepts the plurality and diversity, but also films that do not pursue this discourse by showing the impossibility of leaving the “colonized” position of Québec or the anxieties related to the division inside the community. The fourth chapter presents the problematic of multilingualism and the ways in which the presence of many languages in film serves the narrations about identity and community. The last chapter deals with the subject of multiculturalism: both with the presence of “First Nations” and the ethnic diversity related to immigration.