Analiza problemu samoleczenia i informacji z zakresu samoleczenia, docierających do polskich pacjentów poprzez reklamy w środkach masowego przekazu - Mazur, Kamila
Poniższa praca ma na celu analizę problemu samoleczenia i informacji z zakresu samoleczenia, docierających do polskich pacjentów poprzez reklamy w środkach masowego przekazu. Przedstawione zostały prawne aspekty dotyczące dostępności, sprzedaży i reklamy produktów leczniczych. Zobrazowane zostało ponadto zjawisko samoleczenia w Polsce oraz jego pozytywne i negatywne aspekty. Przeprowadzona została ocena reklam farmaceutycznych za pomocą autorskiego schematu oceny reklamy. W niniejszej pracy zostały użyte słowa kluczowe takie jak: samoleczenie, medykalizacja, leki OTC, suplementy diety, wyroby medyczne, reklama.Główną rolę w procesie samolecznictwa w Polsce odgrywa promocja zdrowia i reklama farmaceutyczna. Kolejne czynniki to: łatwy dostęp do produktów leczniczych oraz zmiana stylu życia. Pacjenci coraz częściej chcą sami ponosić odpowiedzialność za swoje zdrowie. Na przestrzeni lat zauważalny jest wzrost zadowolenia Polaków w zakresie subiektywnej oceny stanu zdrowia. Samoleczenie tak jak każde inne zjawisko posiada pozytywne i negatywne strony, stosowane w racjonalny sposób może znacznie poprawić stan naszego zdrowia. Natomiast nieprawidłowe samoleczenie może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji związanych z wystąpieniem skutków ubocznych. This Bachelor Thesis aims to analyze the problem of self-treatment and information in the field of self-healing, reaching the Polish patients by advertising in the mass media. The legal aspects are the availability, sale and advertising of medicinal products. Pictured is also the phenomenon of self-medication in Poland and its positive and negative aspects. Assessment has been carried out by pharmaceutical advertising copyright scheme. In this BA Thesis are used keywords such as: self-treatment, medicalization, OTC drugs, dietary supplements, medical products and advertising.The main role in self-treatment in Poland is a promotion of health and pharmaceutical advertising. The following factors are: easy access to medicines and lifestyle changes.Patients increasingly want themselves bear responsibility for their health. Over the years, an increased satisfaction of Poles in the subjective evaluation of health status.Self-cure just like any other phenomenon has positive and negative sides, for use in a rational manner can greatly improve our health. However, inappropriate self-medication can lead to unpleasant consequences associated with the occurrence of side effects.