,,Zachowania migracyjne mieszkańców wsi Rokiciny Podhalańskie." - Guzik, Katarzyna
Głównym celem pracy magisterskiej jest przedstawienie skali, kierunków oraz czasu migracji zarobkowych mieszkańców wsi Rokiciny Podhalańskie. Rokiciny Podhalańskie to niewielka małopolska wieś w powiecie nowotarskim, Gminie Raba Wyżna. Jej powierzchnia wynosi 785 ha i jest zamieszkiwana przez 1643 mieszkańców.Praca napisana została na podstawie ankiety przeprowadzonej wśród mieszkańców wsi. Badaniu poddano grupę 150 osób, z której wydzielono trzy grupy do analizy. Pierwszą z nich była grupa respondentów, którzy osobiście przebywali za granicą w celach zarobkowych (44%). Drugą grupę badanych stanowiły osoby, które same nie przebywały za granicą, lecz ich znajomi przebywali lub przebywają obecnie w celach zarobkowych (29%). Ostatnią grupę stanowili badani, którzy sami nie przebywali za granicą oraz ich znajomi nie przebywali za granicą w celach zarobkowych (27%). Mieszkańcy wsi niechętnie odpowiadali na pytania zawarte w ankiecie. Powodem mogły być obawy co do rzeczywistego celu badania oraz niechęć obywateli do wypełnienia ankiet dotyczących poniekąd ich sytuacji majątkowej.Najczęściej za granicę migrują osoby w wieku 26 – 46 oraz 36 – 45 lat, które pozostają w związkach małżeńskich. Decyzję o migracji zagranicznej podejmują w większości osoby z wykształceniem zawodowym. Respondenci najczęściej migrowali na okresy krótkoterminowe. Wyjazdy spowodowane były złą sytuacja materialną oraz bezrobociem. Główne kraje migracji to Niemcy oraz Holandia. Ankietowani wskazali, także negatywne skutki migracji. Jako najważniejsze powody wymieniano wyludnienie wsi, zanik rolnictwa oraz eurosieroty. The main aim of the thesis is to present the scale, direction and time of labour migration of rural residents of Rokiciny Podhalańskie. Rokiciny Podhalańskie is a small village in Małopolska voivodeship, in Nowy Targ district,in the Municipality of Raba Wyżna. It is area of about 785 hectares and it has a population of 1634.The thesis has been written based on a survey conducted among rural residents of the village. The study has been conducted among 150 people, of which three groups were chosen for analysis. The first of these was a group of respondents who personally lived and worked abroad (44%). The second group of respondents were people who themselves have not migrated for labour purposes, but their friends stayed or are still living abroad (29%). The last group consisted of people among which neither respondents, nor their friends have migrated for work purposes (27 %). People in the village were unwilling to answer questions included in the survey. This might have been caused by concerns as to the real purpose of the study and the aversion of people to fill in questionnaires, that in some way force them to reveal their financial status.The group, among which this type of migration takes place the most often are married respondents aged 26 – 46 and 36 – 45. The decision to migrate abroad is taken mostly by the people with vocational education. Most respondents migrated to the short-term periods. Such decisions were caused mainly by poor material status and unemployment. The main directions of migration were Germany and the Netherlands.Respondents pointed out the negative effects of migration as well. The most important reasons mentioned were village depopulation, dying out of agriculture in analyzed region and so called “euro-orphans” problems.