Biosigurnost u lancu proizvodnje hrane : podrška proizvođačima ili zaštita potrošača? - Kureljušić, Jasna; Ljubojević Pelić, Dragana; Maletić, Jelena (Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za DDD, 2023)
Bezbednost hrane, kao segment u zaštiti javnog zdravlja, predstavlja jedan od glavnih ciljeva u obezbeđivanju zdravlja ljudske populacije. Međutim, bezbednost hrane je ugrožena širom sveta sukobima, političkom nestabilnošću ili ekonomskim krizama, kako u razvijenim zemljama tako i u zemljama u razvoju. Odgovarajuća brojnost populacije gajenih životinja, industrijskih i tradicionalnih proizvoda, predstavljaju ključni faktor u obezbeđivanju dostupnosti hrane. Mere biološkog osiguranja poboljšavaju dobrobit životinja, smanjujući pojavu bolesti koje ugrožavaju stabilnost i izazivaju oscilacije u dostupnosti proizvoda od mesa i životinjskih proizvoda kao što su mleko, jaja i med. Biosigurnost je ključni uslov za postizanje ciljeva u promovisanju, razvoju i jačanju politike i regulatornih okvira za hranu, poljoprivredu, ribarstvo i šumarstvo. Direktno je povezana sa bezbednošću hrane, o«uvanjem životne sredine i održivosti poljoprivrede. Nedostatak biosigurnosnih mera utiče negativno na sve političke i regulatorne okvire. Stoga znanje o glavnim alatima garantuju sigurnost i omogućuje praktičnu primenu koja povećava isplativost i poboljšava doslednost u svim sektorima. U razvijenim zemljama, sami potrošači zahtevaju sigurnost i bezbednost hrane koju konzumiraju, koja je povezana sa socijalnim uticajem kao što je bilo prisustvo melamina u mleku ili pak pojava salmonele u hrani za decu koje su dovele do toga da se uvedu rigoroznije mere bezbednosti hrane kako bi se sprečilo oboljevanje ljudi usled konzumiranja kontaminiranih proizvoda. Rastuće interesovanje za biosigurnost rezultat je velikih međunarodnih dešavanja kao što su globalizacija svetske ekonomije, nagli porast obima komunikacija, transporta i trgovine, tehnološki napredak i rastuća svest o problemima sa kojima se suočava biološka raznolikost i životna sredina. Razvoj biosigurnosnih mera u proizvodnji hrane i poljoprivredi uključuju tendenciju ka integraciji i saradnji između više sektora. Food safety, as a segment in the protection of public health, ...