Mikroplastika u otpadnim vodama - Mitrović, Angelina; Đurkić, Tatjana; Prokić, Danijela; Lukić, Jelena; Milojkov, Dušan; Smiljanić, Danijela (Beograd : Savez inženjera i tehničara Srbije, 2021)
Masovna upotreba plastike u konzumerističkom životnom stilu prouzrokovala je problem koji izumitelji ovih polimera nisu mogli predvideti. Otkriće mikroplastike kao polutanta prisutnog u životnoj sredini postalo je globalna briga i rezultiralo intenzivnom istraživanju u ovoj oblasti. Mikroplastika je definisana kao bilo koji deo plastike sa pre čnikom od 100 nm do 5 mm. Mikroplastika je svuda oko nas, ima je u kozmetičkim proiz vodima, vlaknima odeće, vodi i hrani, a pronađena je čak i u artičkom ledu. U ovom pre glednom radu biće opisano zašto se sumnja da su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) značajni tačkasti izvori ispuštanja mikroplastike u vodenu sredinu. The frequent usage of plastics in the consumer lifestyle has caused a problem that inventors of these polymers could not have foreseen. The discovery of microplastics as a pollutant present in the environment has become a global concern and has resulted in intensive research in this area. Microplastic is defined as any part of plastic with a diameter of 100 nm to 5 mm. Microplastics are all around us, in cosmetics, fibers of our clothes, water, and food, and it is even found in arctic ice. This review will describe why wastewater treatment plants (WWTPs) are suspected to be significant point sources of microplastic discharges into the aquatic environment.