Efikasnost različitih formulacija rodenticida na bazi Bromadiolona u suzbijanju štetnih glodara u lucerki - Jokić, Goran; Vukša, Marina; Elezović, Ibrahim; Stojnić, Bojan; Đedović, Suzana (Pesticidi i fitomedicina, 2010)
Radi poređenja efikasnosti različitih formulacija rodenticida na bazi bromadiolona u suzbijanju mešanih populacija poljske voluharice i poljskog miša u usevu lucerke, prema standardnoj metodi EPPO izvedeni su eksperimenti u proleće 2010. godine na lokalitetima Belegiš i Putinci. Eksperiment je postavljen po potpuno slučajnom blok sistemu, sa četiri ponavljanja i veličinom osnovne parcele od 400 m2. Na osnovu izgleda i prostornog rasporeda aktivnih rupa utvrđena je zastupljenost vrsta sitnih glodara i njihova brojnost na eksperimentalnim parcelama. Efikasnost formulacija rodenticida je ocenjivana prema formuli Henderson & Tilton, na osnovu broja aktivnih rupa, sedam, 14 i 28 dana posle tretmana. Ispitivane su komercijalno dostupne formulacije rodenticida: AB (zrnasti mamak), RB (gotov mamak za upotrebu - kesice) i PT (pelete), sa sadržajem 0,005% aktivne materije bromadiolona. Jednofaktorijalnom analizom varijanse nije utvrđena statistički značajna razlika između efikasnosti formulacija rodenticida posle sedam dana na lokalitetu Belegiš i posle sedam i 14 dana na lokalitetu Putinci. Na lokalitetu Belegiš, 14-og dana od početka eksperimenta postojala je statistički značajna razlika između efikasnosti formulacija rodenticida. Takođe, i na kraju eksperimenta, efikasnost formulacija rodenticida se statistički značajno razlikovala na oba lokaliteta. AB formulacija rodenticida imala je nominalno najnižu prosečnu efikasnost od 72,5%, dok je prosečna efikasnost RB i PT formulacije bila viša, 88,3%, odnosno 77,7% u suzbijanju mešanih populacija poljske voluharice i poljskog miša u lucerki. Upotrebom RB formulacije rodenticida na bazi bromadiolona moguće je unaprediti program zaštite lucerke od štetnih glodara. In order to compare the efficacy of different formulations of Bromodiolone-based rodenticides against mixed populations of common vole (Microtus arvalis Pall) and striped field mouse (Apodemus agrarius) in alfalfa, the testing was conducted using the standard EPPO method at the locations of Belegiš and ...