Utnyttelse av P fra sildeavskjær som alternativ P kilde i fôr til laksesmolt (Salmo salar L.)
Målet med dette prosjektet var å øke verdiskapningen av marint restråstoff ved å utvikle bioteknologiske løsninger som kan frigjøre P fra fiskebein og gjøre P mer tilgjengelig for laks, samt å utvikle nye marine P ingredienser som kan bidra til en mer bærekraftig, kostnads- og miljøvennlig utnyttels...
Main Authors: | , , , , , , , , , |
---|---|
Format: | Report |
Language: | unknown |
Published: |
Nofima AS
2014
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/11250/2785915 |
id |
ftimr:oai:imr.brage.unit.no:11250/2785915 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftimr:oai:imr.brage.unit.no:11250/2785915 2023-05-15T18:09:58+02:00 Utnyttelse av P fra sildeavskjær som alternativ P kilde i fôr til laksesmolt (Salmo salar L.) Albrektsen, Sissel Lock, Erik-Jan Bæverfjord, Grete Pedersen, Mona Elisabeth Krasnov, Aleksei Takle, Harald Rune Veiseth-Kent, Eva Ørnsrud, Robin Waagbø, Rune Ytteborg, Elisabeth 2014 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/2785915 mis unknown Nofima AS Nofima rapportserie Nofima AS: 21109 Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 900558 urn:isbn:978-82-8296-164-6 https://hdl.handle.net/11250/2785915 cristin:1168372 49 8/2014 Research report 2014 ftimr 2021-10-06T22:36:45Z Målet med dette prosjektet var å øke verdiskapningen av marint restråstoff ved å utvikle bioteknologiske løsninger som kan frigjøre P fra fiskebein og gjøre P mer tilgjengelig for laks, samt å utvikle nye marine P ingredienser som kan bidra til en mer bærekraftig, kostnads- og miljøvennlig utnyttelse av tilgjengelige marine ressurser. Det er utviklet og optimalisert en prosess for syrehydrolyse av P i beinfraksjon fra sildeavskjær, og resultatene våre viser at omtrent 90 % av P i avskjæret kan frigjøres ved hydrolyse i sterke syrer (H2SO4). Det er gjennomført et 13 ukers fôringsforsøk med laksesmolt etter sjøutsett. Basert på resultat for vekst, røntgen, P fordøyelighet, P retensjon, spesifikt P nivå i hel fisk, bein og skjell, samt utnyttelse av P fra fôret, kan det konkluderes med at P i FBH fra sild er like biologisk tilgjengelig som for krystallinske former av P (mono Na-P). Det er dokumentert at P behovet i laksesmolt er dekket med 0,7 % løselig P i fôret. Smolt fôret med Lav P kontroll diett (0,46 % løselig P) viste oppregulering av en markør for opptak av P i tarm (NaPi) og av en markør for beindannelse i virvler (ALP) noe som indikerer at disse markørene kan fungere som sensitive P mangelmarkører i smolt. Nye P anbefalinger basert på løselig P gir grunnlag for å formulere laksefôr nær reelt P behov slik at man kan oppnå høy P fordøyelighet og P retensjon i fisk og redusert P utslipp til miljøet. Bedre utnyttelse av tilgjengelige marine ressurser kan bidra til en mer bærekraftig, kostnads- og miljøvennlig fiskeoppdrett og godt omdømme for norsk oppdrettsfisk globalt. publishedVersion Report Salmo salar Institute for Marine Research: Brage IMR Napi ENVELOPE(-23.862,-23.862,65.428,65.428) |
institution |
Open Polar |
collection |
Institute for Marine Research: Brage IMR |
op_collection_id |
ftimr |
language |
unknown |
description |
Målet med dette prosjektet var å øke verdiskapningen av marint restråstoff ved å utvikle bioteknologiske løsninger som kan frigjøre P fra fiskebein og gjøre P mer tilgjengelig for laks, samt å utvikle nye marine P ingredienser som kan bidra til en mer bærekraftig, kostnads- og miljøvennlig utnyttelse av tilgjengelige marine ressurser. Det er utviklet og optimalisert en prosess for syrehydrolyse av P i beinfraksjon fra sildeavskjær, og resultatene våre viser at omtrent 90 % av P i avskjæret kan frigjøres ved hydrolyse i sterke syrer (H2SO4). Det er gjennomført et 13 ukers fôringsforsøk med laksesmolt etter sjøutsett. Basert på resultat for vekst, røntgen, P fordøyelighet, P retensjon, spesifikt P nivå i hel fisk, bein og skjell, samt utnyttelse av P fra fôret, kan det konkluderes med at P i FBH fra sild er like biologisk tilgjengelig som for krystallinske former av P (mono Na-P). Det er dokumentert at P behovet i laksesmolt er dekket med 0,7 % løselig P i fôret. Smolt fôret med Lav P kontroll diett (0,46 % løselig P) viste oppregulering av en markør for opptak av P i tarm (NaPi) og av en markør for beindannelse i virvler (ALP) noe som indikerer at disse markørene kan fungere som sensitive P mangelmarkører i smolt. Nye P anbefalinger basert på løselig P gir grunnlag for å formulere laksefôr nær reelt P behov slik at man kan oppnå høy P fordøyelighet og P retensjon i fisk og redusert P utslipp til miljøet. Bedre utnyttelse av tilgjengelige marine ressurser kan bidra til en mer bærekraftig, kostnads- og miljøvennlig fiskeoppdrett og godt omdømme for norsk oppdrettsfisk globalt. publishedVersion |
format |
Report |
author |
Albrektsen, Sissel Lock, Erik-Jan Bæverfjord, Grete Pedersen, Mona Elisabeth Krasnov, Aleksei Takle, Harald Rune Veiseth-Kent, Eva Ørnsrud, Robin Waagbø, Rune Ytteborg, Elisabeth |
spellingShingle |
Albrektsen, Sissel Lock, Erik-Jan Bæverfjord, Grete Pedersen, Mona Elisabeth Krasnov, Aleksei Takle, Harald Rune Veiseth-Kent, Eva Ørnsrud, Robin Waagbø, Rune Ytteborg, Elisabeth Utnyttelse av P fra sildeavskjær som alternativ P kilde i fôr til laksesmolt (Salmo salar L.) |
author_facet |
Albrektsen, Sissel Lock, Erik-Jan Bæverfjord, Grete Pedersen, Mona Elisabeth Krasnov, Aleksei Takle, Harald Rune Veiseth-Kent, Eva Ørnsrud, Robin Waagbø, Rune Ytteborg, Elisabeth |
author_sort |
Albrektsen, Sissel |
title |
Utnyttelse av P fra sildeavskjær som alternativ P kilde i fôr til laksesmolt (Salmo salar L.) |
title_short |
Utnyttelse av P fra sildeavskjær som alternativ P kilde i fôr til laksesmolt (Salmo salar L.) |
title_full |
Utnyttelse av P fra sildeavskjær som alternativ P kilde i fôr til laksesmolt (Salmo salar L.) |
title_fullStr |
Utnyttelse av P fra sildeavskjær som alternativ P kilde i fôr til laksesmolt (Salmo salar L.) |
title_full_unstemmed |
Utnyttelse av P fra sildeavskjær som alternativ P kilde i fôr til laksesmolt (Salmo salar L.) |
title_sort |
utnyttelse av p fra sildeavskjær som alternativ p kilde i fôr til laksesmolt (salmo salar l.) |
publisher |
Nofima AS |
publishDate |
2014 |
url |
https://hdl.handle.net/11250/2785915 |
long_lat |
ENVELOPE(-23.862,-23.862,65.428,65.428) |
geographic |
Napi |
geographic_facet |
Napi |
genre |
Salmo salar |
genre_facet |
Salmo salar |
op_source |
49 8/2014 |
op_relation |
Nofima rapportserie Nofima AS: 21109 Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 900558 urn:isbn:978-82-8296-164-6 https://hdl.handle.net/11250/2785915 cristin:1168372 |
_version_ |
1766182673094541312 |