Undersøkelser av stortarehøsting i Nordland i 2015 - Steen, Henning; Bodvin, Torjan; Moy, Frithjof; Sannæs, Hanne; Hansen, Hege Øverbø (Havforskningsinstituttet, 2015)
Havforskningsinstituttet gjennomførte undersøkelser i forbindelse med prøvehøsting av stortare (Laminaria hyperborea) på Helglandskysten i Nordland i 2015. Totalt så ble det høstet 9.963 tonn stortare fordelt på 6 prøvehøstefelt i 2015. Tarevegetasjonen ble undersøkt vha undervannsvideo på prøvehøstefeltene og nærliggende referansestasjoner i forkant av høstingen. Det ble også gjennomført oppfølgende undersøkelser på felt som ble prøvehøstet i 2013 og 2014. I tillegg ble det samlet inn stortareplanter fra områder som ikke tidligere er tarehøstet for studier av morfologi, alder, veksthistorikk og epifytter. Effekter av prøvehøstingen på forekomst av fisk og skalldyr ble undersøkt i samarbeid med lokalkjent fisker. Undersøkelser etter prøvehøstingene i 2013 og 2014 viste god gjenvekst av tare og liten effekt av kråkebollebeiting på reetableringen. Alderen hos tareplanter innsamlet fra upåvirkede områder varierte fra 3 – 15 år, og økte med grad av bølgeeksponering. Størrelsen av tarestilker økte fram til plantene var ca 10 år gamle, og den årlige stilktilveksten økte med økende grad av bølgeeksponering. Tettheten av epifytter økte med alder fram til tareplantene var ca 8 år gamle, og epifyttutviklingen synes å gå langsommere i bølgebeskyttede områder. Det ble ikke registrert negative effekter av tarehøsting på fisk og skalldyr i Nordland i 2015. The Institute of Marine Research surveyed the kelp vegetation, before and after kelp (Laminaria hyperborea) harvesting in southern parts of Nordland county in 2013-2015. Kelp landings in Nordland in 2015 amounted to 9.963 tons split between 6 confined areas. Survey stations included both kelp harvested areas and nearby reference areas, and was performed by underwater video. In addition, kelp plants were collected from pristine areas for studies of plant morphology, age, growth and epiphytes. Recordings of fish and crab abundance one year after kelp harvesting were made using traditional catching gear. The reestablishment of kelp in areas harvested in 2013 and 2014 has been good, and grazing from sea urchins appears to have little effect on the recovery process. Age of kelp plants collected in pristine areas varied from 3 to 15 years, and increased with increased wave exposure. Kelp stipes reached their maximum size when the plants were approximately 10 years old and stipe growth increased with increasing wave exposure. Epiphyte density increased until the kelp plants were approximately 8 years old, and epiphytes appeared to develop more slowly in wave shelteterd areas. No negative impact of kelp harvesting on fish and crab abundance were detected in Nordland in 2015.