Bunnfiskundersøkelser i Barentshavet sommeren 1995 - Aglen, Asgeir; Nakken, Odd (Havforskningsinstituttet, 1996)
The report presents the results from the first in a series of surveys which the Institute of Marine Research (IMR) has inititated in order to monitor the stocks of demersal fish in the Barents Sea area. The survey was conducted in August 1995 with 2 research vessels and 3 hired trawlers. Estimates of abundance were worked out on the basis of acoustic observations as well as from swept area calculations. The resuls from the present survey are compared both with winter surveys and with the combined results from annua1 surveys in the Svalbard region and from 0-group surveys for the years when significant bottom trawl sampling were made (1990-1993). Based on this the situation during august 1995 is described as follows: - The abundance of the 1994-year-class of cod was high. - The numbers of 2 and 3 year old cod were significantly below those experienced during the 3 preceeding years. - The number of cod aged 5 years and older was higher than in previous years. - The growth of cod appeared to be somewhat larger from 1994 to 1995 than during the two preceeding years. - The estimated abundances of 3 year and older haddock were far below the expectations on the basis of previous surveys, mainly due to methodological difficulties in registration and identification of pelagic concentrations of gadoids. This has to be improved in future surveys. - The abundance of both species of Sebastes (S. marinus and S. mentella) were in accordance with observations during previous surveys. - The abundance of Greenland Halibut was significantly below the result obtained in February 1995 probably due to incomplete coverage in August.NORSK SAMMENDRAG:Rapporten inneholder resultatene fra det første av en serie tokt som Havforskningsinstituttet har påbegynt for å styrke overvåkningen av bunnfiskbestandene i Barentshavet - spesielt norsk arktisk torsk. Toktet ble gjennomført i august 1995 med 2 forskningsfartøyer og 3 leiete trålere. Det er beregnet mengdeindekser både utfra akustiske observasjoner og utfra bunntrålfangster. Resultatene fra dette toktet er sammenliknet både med vinterundersøkelser og med kombinerte resultat fra årlige Svalbardtokt og O-gruppetokt for de årene det har vært betydelig bunntråldekning (1990-1993). Ut fra dette kan følgende sies om tilstanden i august 1995: - Tallrikheten av 1994-årsklassen av torsk var høy. - Antallet 2 og 3-åringer av torsk var vesentlig lavere enn de 3 foregående år. - Antallet 5 år og eldre fisk var høyere enn i tidligere år. - Veksten av torsk fra 1994 til 1995 synes å være noe bedre enn i de to foregående år. Tallrikheten av 3 år og eldre hyse var mye lavere enn ventet både i de akustiske mengdeanslagene og i bunntrålestimatene. Dette skyldes i hovedsak metodiske vanskeligheter som må forbedres i framtidige underssøkelser. For begge uerartene var mengdeindeksene i rimelig god overenstemmelse med resultatene fra vinter-undersøkelsene. Tallrikhetsindeksene for blåkveite var vesentlig lavere enn tilsvarende indekser fra vintertoktet 1995, trolig pga. dårligere dekning av de tettere blåkveitekonsentrasjonene. I fremtidige unders~kelserm å fartØyene være i stand til å ta representative prøver av stor fisk (torsk og hyse) med flytetrål hoyere oppe i sjØen (0-100 m dyp) enn under toktet i 1995. Personellet må være spesielt oppmerksomme på pelagiske forekomster av disse artene og identifisere disse forekomstene.